NIEUWS

Solotentoonstelling Laura Hospes in het Fotomuseum Den Haag vanaf 20 april
17 maart 2024

In vervolg op onze eerdere schenking van zeven foto’s van Laura aan heet Fotomuseum Den Haag, zal vanaf 20 april 2024 haar eerste museale solotentoonstelling voor het publiek toegankelijk zijn. We zijn ingenomen dat we onze foto Second Skin daarvoor in bruikleen hebben kunnen geven. We kijken zeer uit naar het resultaat van de expositie en naar de bijbehorende boekpresentatie van haar nieuwe beeldboek Antidote in een zeer speciale vormgeving.

Schenking aan het Rijksmuseum Amsterdam van speciaal kunstenaarsboek en wandkleed van Koen Taselaar
11 december 2023

Het Rijksmuseum kent een zeer rijke en brede kunstcollectie. Speciale kunstenaarsboeken maken daar deel van uit en zijn ondergebracht in de omvangrijke bibliotheek van het museum. Verguld zijn we dat wij daaraan een bijdrage kunnen schenken via de speciale uitgave van zijn boek Rollable Ramblings (2021) van Koen Taselaar, in combinatie met zijn speciaal daarvoor ontwikkelde wandkleed Shellface #7/24 (from the Monetary Shellfaces series, 2021.

Schenking beeld Mirror/Mirror van Eirik Jahnsen aan Stichting Artphy
24 november 2023

Het spectaculaire glimmende 380 cm hoge beeld Mirror/Mirror van Eirik Jahnsen (Noorwegen, 1985) maakte hij ter gelegenheid van het popfestival Eurosonic/Noorderslag 2023 en stond in januari een paar dagen én nachten op de Grote Markt in de stad Groningen. Het kwam tot stand met ondersteuning van Kunstpunt Groningen en ESNS en werd geproduceerd door CIG Architecture in Groningen. Bij toeval kwam het op ons pad en zeiden we er volmondig ‘ja’ tegen. Helaas te groot voor een plek bij ons thuis, maar het vond een perfecte locatie bij Stichting Artphy in Wesssinghuizen. In de toekomst zullen ongetwijfeld vele kunstliefhebbers en voorbijtrekkende wandelaars het beeld onderzoekend  gaan bezien. Op 24 november vond de feestelijke onthulling en schenking aan Artphy plaats in het bijzijn van donoren van Artphy en vrienden.

Lancering van onze verhuursite MALverhuur.nl.
1 oktober 2023

Vandaag vond in de lancering plaats van onze speciaal ontwikkelde verhuursite MALverhuur.nl . “Wat je bezit, is op weg naar anderen” is ons motto en het delen van kunst met anderen is onze missie. Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel. Om dat betaalbaar mogelijk te maken hebben wij een – speciale voor starters – een model ontwikkeld om delen van onze museale collectie te kunnen huren of te kunnen kopen. De speciale site verstrekt daarvoor alle informatie. Laat je inspireren via de site of  breng een bezoek aan onze collectie in Loppersum. Weet je welkom. Met veel dank aan Filip Koerts, zoon van Wilma.

Bijdrage aan het gloednieuwe Magazine over Beeldende Kunst in Groningen KUNSTPUNT.
31 mei 2023

Voorpagina Kunst. #1, 2023

Vandaag vond in besloten kring de lancering plaats van Editie1 van de eerste jaargang van het Magazine over Beeldende kunst in Groningen KUNSTPUNT. Heel fijn dat wij daaraan een bijdrage mochten leveren in het hoofdstuk Zo vul jij je huis (betaalbaar) met kunst. Zeven tips geven wij weg, hopelijk met veel respons voor de jonge kunstverzamelaars van nu.

Schenking schilderij van Titus Meeuws aan Museum Belvédère in Heerenveen 
5 mei 2023

Schilderij_Meeuws001

De enkele keren dat Han Steeenbruggen, directeur van het Museum Belvédère ons een bezoek brengt, kijkt hij steevast naar dit kleine sterke werkje van Titus Meeuws, reden om het daarom graag te schenken aan het Museum om de inmiddels rijke collectie met landschapschilderijen te versterken.

Schenking fotowerk ‘Gravel’ van Levi van Veluw aan Museum Arnhem
21 december 2022

Het nadeel van verzamelen is voor menigeen dat er wel steeds werken bijkomen, maar de ruimte om die te kunnen presenteren hetzelfde blijft, dus wat te doen? Geheel passend binnen ons motto ‘wat je bezit, is op weg naar anderen’ is het prachtige fotowerk ‘Gravel’ (2007) van Levi van Veluw nu overgegaan naar de collectie van Museum Arnhem, dit ter aanvulling op de deelcollectie die het museum reeds heeft van deze uit Arnhem komende kunstenaar.

Collectie_Veluw001

Mondriaanfonds podcast over de Kunstkoopregeling
2 december 2022

Met gepaste trots hebben wij met plezier meegewerkt aan de totstandkoming van de tweede podcast van het Mondriaanfonds over het onderwerp Kunstkoopregeling. Wij hebben al minstens 10 keer gebruik gemaakt van de Kunstkoopregeling bij het vormgeven van onze collectie en daarom als dank voor die geboden mogelijkheid delen we ons enthousiasme graag met de nieuwe kunstkopers van morgen, want het is een prachtige mogelijkheid om kunst heel betaalbaar binnen je huis te krijgen. Klik op de link online om deze podcast te beluisteren.

“Schade” aan kunstwerk van Lisa de Goey door aardbeving tgv gaswinning
10 november 2022

Loppersum is het epicentrum van het aardbevingsgebied in Groningen ten gevolgde van de jarenlange winning van het aardgas. Met regelmaat worden onze huizen door elkaar geschud door de optredende aardbevingen, die sinds 2012 (Huizinge) een kracht van meer dan 3.0 op de schaal van Richter kennen. Omdat onze muren vol hangen met kwetsbare kunstwerken is dat een bron van zorg. Een 40-delig kunstwerk van Lisa de Goey, bestaande uit 40 afzonderlijk ingelijste tekeningen, die dicht tegen elkaar gepresenteerd moeten worden, zijn door een aardbeving schots en scheef komen te hangen. Het resultaat van urenlange nauwkeurige installatiewerkzaamheden in een paar seconden teniet gedaan. Volgens het Instituut Mijnbouwschade in Groningen (IMG) betreft het geen schade, immers er is (gelukkig) niets van de muur gevallen. En een schots en scheef hangende kunstinstallatie is geen schade.  Ik voel mij als kunstverzamelaar niet serieus genomen. Mijn verhaal heb ik wel aan de woordvoerder van het IMG kunnen doen en zijn verslag is op de website van de IMG te lezen.

Boekpresentatie Arranging Colours in Milaan
27 oktober 2022

Mathijs Siemens maakt abstracte kunstwerken van gekleurd katoen, die vaak een architecturale vormgeving kennen. Zijn werk wordt inmiddels door meerdere internationale galerieën vertegenwoordigd. Via zijn Spaanse galerie kwam hij in contact met de Milanese stichting Fondazone Uoma – Fondazione d”Inverno, die hem de kans gaven een grote solo-expositie bij hen in te richten. En daarbij tevens het aanbod deden om op hun kosten een monografie daarbij te presenteren. Mathijs deed aan mij het eervolle verzoek de inleiding te willen schrijven in deze monografie. Tijdens de opening op 27 oktober werd het mooie, 70 tellende bladzijden, boek Arranging Colours gepresenteerd en natuurlijk liet ik die kans niet voorbijgaan om in Milaan acte de presence te geven, tevens mijn eerste bezoek aan de fascinerende metropool Milaan. vol met oude topkunst.

50-jarig jubileum MALcollection
2o september 2022

20 september 1972, kocht ik op deze datum mijn eerste kunstwerk, de zeefdruk Roterende Spiralen van Marijke van Epen op de juryvrije tentoonstelling in het Lijnbaancentrum in Rotterdam, georganiseerd door de Rotterdamse kunststichting. Inmiddels zijn we circa 460 aankopen verder, daarvan schonken we inmiddels 100 werken aan diverse Nederlandse musea, 10 werken schonken we aan Stichting Artphy, 29 stuks verkocht aan familie, vrienden en kennissen, 23 stuks schonken we als cadeaus aan die en gene, 3 grafische werken heb ik weggegooid (waaronder – helaas vind ik inmiddels – mijn allereerste aankoop tijdens de verhuizing in 1999 naar Loppersum) en 1 kunstwerk is in stukken op de vloer gevallen. Maar we gaan door met de aankoop van drie werken uit 2021 van het nog zeer prille talent Una S., die nu net gestart is met haar tweede studiejaar aan de Academie Minerva in Groningen.

Schenking van twee werken van Esiri Erheriene-Essi en de video van Donna Verheijden  aan Museum Arnhem
24 augustus 2022

Ter aanvulling op onze eerdere schenking aan Museum Arnhem van twee schilderijen van Esiri Erheriene -Essi hebben wij haar twee olieverfschilderijen op papier nu ook geschonken aan dit prachtig vernieuwede museum, alsmede het videowerk Ways of seeing van Donna Verheijden, die haar roots heeft in Arnhem.

Schilderij_Essi002

Promotiefilm voor mijn boek Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas
22 februari 2022

Bevriende kunstenaar Bernardo Zanotta heeft een puike promotiefilm gemaakt voor mijn boek Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas. In deze kort film stelt Marcel Sturing enkele belangstellende vragen en geeft een mooi inkijkje in onze twee huizen in Loppersum.

Bestellen van mijn boek Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas
januari 2022

Het gesigneerde en genummerde boek kost 25 euro inclusief verzendkosten en is te bestellen via een mail naar: vandamger@gmail.com

Ook een chat via mijn Instagramaccount malartcollection is een goede mogelijkheid.

Reportage over Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas  in de Volkskrant
4 januari 2022

Iedereen kan kunst verzamelen, laat Ger van Dams overvolle huis zien

Ger van Dam en Wilma Kuiper in Van Dams huis in Loppersum. Beeld Pauline Niks

Ger van Dam en Wilma Kuiper in Van Dams huis in Loppersum.  Beeld Pauline Nik

Ger van Dam gaat niet op vakantie en heeft geen auto. Al zijn geld gaat op aan zijn kunstcollectie, die inmiddels zijn huis in Loppersum heeft overgenomen. Sinds kort is hij ook ambassadeur van jonge kunstenaars en heeft hij een boek geschreven.
Anna van Leeuwen
In 1972 stond Ger van Dam (71) voor het eerst in een museum, drie maanden later kocht hij zijn eerste kunstwerk. Daar bleef het niet bij. Inmiddels staat de teller op meer dan vierhonderd stuks, en hij schonk al bijna honderd kunstwerken aan Nederlandse musea. Onlangs heeft Van Dam een boek geschreven over zijn ervaringen met het kopen en schenken van kunst, waarmee hij anderen hoopt te inspireren.
Van Dam ziet er in het dagelijks leven niet uit als een typische kunstverzamelaar, eerder als een gepensioneerde biologieleraar: grote bril, warrig haar, wollen trui. Hij was tot zijn pensioen arbeidsdeskundige bij het UWV. Zijn bescheiden vrijstaande huis (130 vierkante meter) in het Groningse Loppersum is helemaal door zijn kunstcollectie in beslag genomen. Verder is het opvallend sober ingericht.

‘Kunst heeft prioriteit’, zegt Van Dam. In de woonkamer is de muur haast niet meer te zien, zo veel schilderijen en foto’s hangen er. Op de vloer ‘zitten’ twee levensgrote mensvormige sculpturen van aluminiumfolie. ‘Ik probeer ze elk jaar een keer voorzichtig af te stoffen.’

Ger van Dam en Wilma Kuiper. Beeld Pauline Niks
Ger van Dam en Wilma Kuiper.Beeld Pauline Niks

Voor andere kunstverzamelaars is kunst kopen een bezigheid die begint omdat er geld over is nadat dure vakanties en auto’s zijn betaald. Bij Van Dam is het andersom: hij gaat niet op vakantie, een auto heeft hij niet. En ook dan is met zijn vroegere salaris (zo’n anderhalf keer modaal) en huidige pensioen de keuze beperkt. ‘De grote namen zijn niet voor mij weggelegd, ik moet het hebben van jonge kunstenaars met lagere prijzen.’ Dus bezoekt hij eindexamenexposities en galeries om zijn slag te slaan.

Van Dam komt uit een gezin waarin kunst geen rol speelde. Er werd gewoon hard gewerkt, zijn vader reed een tankauto. Toen hij 21 was werd hij door een collega uitgenodigd mee te gaan naar Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Die eerste keer herinnert Van Dam zich als ‘een overweldigende ervaring’. Het werd een vast lunchuitje; het museum was destijds gratis toegankelijk. Later volgden galeriebezoeken en zo scoorde Van Dam al gauw zijn eerste kunstwerk.

Daarna ging het rap. Hij herinnert zich nog de eerste keer dat hij wakker lag omdat hij zo graag een schilderij wilde hebben: ‘Het kostte vijfduizend gulden, dat was wel even schrikken.’ Na zijn scheiding verhuisde hij naar Loppersum. ‘Toen was er geen rem meer op en heb ik mijn spaargeld er in een jaar doorheen gejaagd, 20 duizend euro.’ Sinds kort is hij ook ‘ambassadeur’ van jonge kunstenaars, door bijvoorbeeld studiereizen voor hen te bekostigen en in een enkel geval betaalt hij zelfs collegegeld of een maandelijkse bijdrage.

En hij leent kunstwerken uit. Bijvoorbeeld aan kapperszaak ’t Schaartje, een kilometer van zijn huis. Daar hangen nu, goed te zien door de kappersspiegel, een paar felgekleurde abstracte schilderijen van een jonge Britse schilder. Omdat Van Dam zijn collectie met musea en anderen deelt noemt hij die naast Modern Art Loppersum ook wel Mobile Art Loppersum. Het is een collectie die niet op één plek hoeft te blijven. Op de website zijn alle kunstwerken te bekijken en te huren, enkele zijn ook te koop.

Ger van Dam en Wilma Kuiper. Beeld Pauline Niks
Ger van Dam en Wilma Kuiper. Beeld Pauline Niks

Van Dam valt op uiteenlopende stijlen: figuratief en abstract, sommige kunstwerken zijn ingetogen, andere behoorlijk in-your-face. Geen smaak die makkelijk te peilen is en niet modieus. Wel werd Van Dam avontuurlijker in de loop der jaren, vertelt hij. Zo liet hij grote abstracte beeldhouwwerken voor zijn huis zetten.

Daar trekt hij natuurlijk ook bekijks mee. In de zomer van 2006 kwam Wilma Kuiper, een orthopedagoog die twee minuten verderop woont, op visite om inspiratie op te doen voor kunst in haar eigen huis. Meteen bood Van Dam aan om kunstwerken uit te lenen. Dat beviel. Niet alleen de kunstwerken pendelden heen en weer: inmiddels zijn Van Dam en Kuiper getrouwd en hebben een korteafstandsrelatie, met ieder een huis vol met kunst.

Kuiper deelt Van Dams avontuurlijke smaak. Twee jaar geleden telden ze een paar honderd euro neer voor een felgekleurd ‘smeltend schilderij’ van Daan den Houter. Zo’n exemplaar, dat dus echt buiten de vriezer in een paar uur tijd smelt, trok bij de vorige editie van kunstbeurs Art Rotterdam veel bekijks. ‘Wie koopt nou zoiets?’, moeten toeschouwers hebben gedacht. Nou, zij dus. Sterker nog, zij waren de eersten die er eentje kochten. Wat daar nu van rest zijn een paar felgekleurde vlekken op de muur en vloer bij Kuiper in de gang.

Het was Kuiper die haar man suggereerde een boek te schrijven over zijn ervaringen in de kunstwereld. Van Dam: ‘Dat heeft me wel door de vorige lockdowns heen gesleept.’ Zijn belangrijkste lessen voor wie als goed voornemen heeft om kunst te kopen: ‘Volg je hart en ga ervoor.’

 De collectie van Ger van Dam en Wilma Kuiper is te zien op malcollection.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over Ger van Dams boek Van kruimelverzamelaar tot mecenas, dat in eigen beheer is verschenen.

Kunst op afbetaling

Kunst kopen met een kleine beurs is mogelijk, volgens verzamelaar Ger van Dam. Zelf maakte hij vaak gebruik van de KunstKoop. Bij aangesloten galeries is het mogelijk om in termijnen een kunstwerk af te betalen, het Mondriaan Fonds (gefinancierd door OC&W) betaalt dan de rente. Op de website kunstkoop.nl staat een rekenvoorbeeld: een kunstwerk van 2.000 euro kan in drie jaar worden afbetaald met een maandelijks bedrag van nog geen 60 euro.

Reportage over Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas’ in de Ommelander Courant
16 december 20211

Ook  de regionale Ommelander courant van 16-12-2021 schenkt aandacht aan onze collectie en boek, zie bijgaande link

4_OMMELANDER COURANT-R_16-12-21

Recensie Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas in Dagblad van het Noorden 
27 november 2021

Mijn boek – Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas – nu te koop
3 november 2021,

Het is dan zover, na een intensief schrijfproces is mijn boek gereed voor lancering en verkoop. Het boek beschrijft in 39 hoofdstukken mijn boeiende ervaringen binnen 49 jaar kunst verzamelen. Met in die periode 93 schenkingen aan meerdere musea, waaronder het Boijmans Van Beuningen, daar waar in 1972 de liefde voor de kunst begon. Ik geef het boek in eigen beheer uit. Het boek in een genummerde oplage van 550 stuks heeft een omvang van 336 blz. en is te koop voor 25 euro, inclusief verzenkosten. Via Contact kunt u uw bestelling plaatsen, graag uw naam en emailadres, zodat ik u mijn betaalgegevens kan zenden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Schenking van zeven foto’s van Laura Hospes plus boek aan het Fotomuseum Den Haag

1 november 2021

Een lang gekoesterde wens van Laura gaat in vervulling: de opname van haar werk binnen de collectie van het Fotomuseum Den Haag is een feit via onze schenking van haar zeven vroege foto’s, die wij in oktober 2015 van haar konden verwerven. Daarbij schonken we ook het door Laura met de hand gemaakte boek in een oplage van 10 stuks (nr. 2/10), dat haar eindexamenwerk was van de Fotoacademie in 2016. Dat boek UCP vormde de grondslag voor de latere commerciële publicatie.

 

Laura Hospes compositie voor expo Parijs

 

 

 

 

 

 

 

Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas

1 november 2021

Ten gevolge van de coronacrisis lag de kunst vanaf maart 2020 zo goed als stil. Van de nood een deugd maken. Na 48 jaar kunstverzamelen zijn er vele verhalen te vertellen en daarom het geschikte moment om een boek daarover te gaan schrijven. Na ruim een jaar is de tekst gereed en ondergebracht in 39 hoofdstukken. Met een ruim aantal illustraties van de kunstwerken uit onze collectie telt het boek een omvang van 336 bladzijden. Titel: van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas. Medio november 2021 zal naar verwachting het boek van de pers komen, waarna ik het boek zal presenteren op diverse podia in de lande. Prijs van het boek bedraagt 25 euro, exclusief verzendkosten.

Schenking schilderij Henrik Kröner belicht in vlog van Museum Belvérdère
22 januari 2021

Ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van Museum Belvédère in Heerenveen schonken wij het schilderij Pink Flag van Henrik Kröner aan het ons geliefde museum. In een vlog belicht het museum de huidige presentatie op zaal.

Schenking tien werken aan Stichting Artphy in Wessinghuizen
23 oktober 2020,

Artphy is een ANBI Stichting voor levenskunst, waarbij kunst en filosofie de twee pijlers zijn voor verwondering en bewustwording van hedendaagse kunst, natuur, milieu en klimaatverandering. Artphy organiseert vier keer per jaar een expositie van hedendaagse kunst. Daarnaast organiseert het ook (orgel)concerten en lezingen en bijeenkomsten. Om die grote ruimte dan ook te kunnen voorzien van hedendaagse kunst, hebben wij op 23 november via de ondertekening van de notariële acte in Zuidlaren de schenking van 10 werken uit onze collectie geformaliseerd.

 

Digitale rondleiding voor leden van de Young Collectors Circle
Juni, 2020

Aanvankelijk was er al een datum geprikt voor het gaan rondleiden in onze beider huizen van jonge  kunstverzamelaars, die aangesloten zijn bij de Young Collector Circle, maar helaas kon dat vanwege de Corona uitbraak geen doorgang vinden.

Maar hopelijk als goed alternatief gaan wij ze op zaterdag 27 juni via de digitale ZOOM-weg rondleiden door onze twee huizen in Loppersum. Als opwarmer daarvoor hebben we met hulp van Sander van de Bij twee korte filmpjes gemaakt:

En als toegift een korte rondleiding door het huis van Wilma:

Martijn Schuppers realiseert een Pentimenti-installatie in de woonkamer van Wilma

April, 2020

Tijdens zijn solo-expositie in het Museum gegenstandsfreier Kunst in Noord-Duitse Ottendorf vanaf 14-11-2015, realiseerde Martijn Schuppers een schilderijen expositie in een totale installatievorm, onder de titel Pentimenti. Pentimenti is vertaalbaar als “nabeeld”. Martijn schilderde op als achtergrond voor zijn expositie op de muren van het museum monochrome vlakken, daar waar bij een eerdere exposities schilderijen hadden gehangen. Die monochrome vlakken waren op de begane grond alleen zichtbaar bij het ontsteken van blacklight verlichting. Dat gaf een magisch effect. Diezelfde prachtige presentatiewijze heeft Martijn nadien nog enkele keren toegepast in Galerieën en expositieplekken, maar nu ook binnen de woning van Wilma bij ons in Loppersum met een prachtig schilderij uit 2019 en wij zijn daar enorm blij mee.

Schenking schilderij van Henrik Kröner aan het jarige Museum Belvédère in Heerenveen

29 November, 2019

Ter gelegenheid van het 15 jarige bestaan organiseerde het Museum een feestelijke bijeenkomst voor de schenkers die in de achterliggende 15 jaar het Museum een bijdrage hebben geleverd voor de realisatie ervan en de gestage uitbreiding van de collectie. Als cadeau hierbij konden wij het museum blij maken met het verstilde grote werk van Henrik Kröner  . Wij wensen het museum ook de komende jaren alle goeds toe en dat het vele bezoekers mag blijven boeien.

Schenking werken van Hugo Tieleman aan het Drents Museum

Oktober, 2019

Wij zijn zeer verheugd dat in vervolg op onze eerste schenking een aantal jaren geleden opnieuw een schenking kunnen doen aan het Drents Museum in Assen via de vier werken van Hugo Tieleman uit onze collectie.

Het Drents Museum zet met regelmaat hedendaagse figuratief werkende jonge schilders in het zonnetje, zoals eerder bijvoorbeeld ook Simon Schrikker, en in dat kader past deze schenking daar heel goed bij.

Performance IJsschilderij Daan den Houter op 10 augustus in Loppersum

Juli, 2019

Als direct gevolg op de door ons verzorgde opening bij de expo Skindeep bij Galerie With Tsjalling komt Daan den Houter bij ons in Loppersum op 10 augustus één van zijn ijsschilderijen laten smelten in de woning van Wilma in Loppersum. De meer dan overrompelende indruk van het smelten van zijn ijsschilderijen bij Tsjalling vroeg gewoon om een herhaling binnen onze collectie. Dat gaat dus plaatsvinden op zaterdag 10 augustus in Loppersum. We kijken er reikhalzend naar uit om onze ervaringen ter verrijken met dit nieuw avontuur

Schenking tekening van Koen Taselaar aan het Centraal Museum Utrecht

April, 2019

Vanaf 22 september 2018 was de grote tekenexpositie The Line Up in het Centraal Museum Utrecht te zien, waarbij ook onze tekening  Extended Yin Yang Tittitwister van Koen Taselaar deel van uitmaakte en tevens ook als boegbeeld diende voor die expositie. Tijdens de opening op vrijdagmiddag van de expositie overviel Bart Rutten, de directeur van het Centraal Museum, ons met de overrompelende mededeling, dat het mooie drukke werk naar zijn oordeel het museum “niet meer zou mogen verlaten” en of wij bereid waren tot een schenking. Na een zeer onrustig nachtje “slapen” hebben wij toen ingestemd met zijn “verzoek”, mede omdat wij op die zaterdag – in die wetenschap van de schenking – een nieuw werk van Koen konden kopen bij zijn overzichtstentoonstelling in Rood Kapje in Rotterdam.

Nu bood de drukke agenda van Bart hem de gelegenheid om op 12 april naar Loppersum te komen, om onze collectie te komen bekijken en daarbij de formele handtekening voor de schenkingsakte te zetten.

Koen Taselaar in Centraal Museum Utrecht 22 september t/m 18 november 2018

September, 2018

Vanaf 22 september is de groot opgezette tekeningen expositie The Line Up te zien in het Centraal Museum Utrecht, waar ook onze tekening van Koen Taselaar deel van uitmaakt.

Met werk van onder meer Philip Akkerman, Armando, Constant, Florette Dijkstra, Marlene Dumas, Susanna Inglada, Paul Klemann, Natasja Kensmil, Iris Kensmil, Marijn van Kreij, Mark Manders, Erik Odijk, Mathias Poledna, Anna Ridler, Jan Schoonhoven, Mounira al Solh, Evelyn Taocheng Wang, Koen Taselaar & Michael Tedja.


Koen Taselaar, Extended Yin Yang Tittitwister, 2014 (bruikleen uit onze collectie!)

Laura Hospes verlengd in Afslag BLV in Heerenveen t/m 16 september

Juli, 2018

Zie de prachtige video impressie van de expositie met een interview met Laura door Han Steenbruggen.

De openingsexpositie in AFSLAG BLV – een dependance van Museum Belvédère in de Heerenveense School aan de Minckelersstraat 11 te Heerenveen – is geheel gewijd aan de indringende foto’s van Laura Hospes (1994). In haar reeks I Survived Another Day portretteerde de kunstenares zichzelf gedurende een periode van ernstige depressie.
De expositie is verlengd en loopt nu tot en met 16 september 2018.

Indringend verhaal van wanhoop naar hoop
Pijnlijk direct registreerde Laura Hospes de fysieke schade die ze zichzelf toebracht en haar uitzichtloze wanhoop, maar uiteindelijk ook haar herstel en herwonnen levenslust.
De kunstenares ontving meerdere prijzen voor haar werk en geldt als één van de meest veelbelovende jonge fotografen van dit moment.
Directeur-conservator Han Steenbruggen: “We hebben voor haar werk gekozen om de hoge kwaliteit van de fotografie, de technische perfectie en de manier waarop ze zichzelf in beeld durft te brengen. Het is relevante fotografie met een indringend verhaal van wanhoop naar hoop.”

Artikel over tentoonstelling in Leeuwarder Courant.

Schenking schilderij “Tia” van Annemarie Busschers aan het Noordbrabants Museum
Juni, 2018

Door onze schenking van het grote schilderij “Tia” van Annemarie Busschers aan het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, zal haar werk nu ook in haar geboorteplaats regelmatig te zien zijn. Thans direct op zaal te zien.

MAL schenkt foto van Laura Hospes aan Museum Belvédère in Heerenveen

31 Mei, 2018

Image result for laura hospes

Tijdens de feestelijke opening van Afslag BLV hebben wij Museum Belvédère blij kunnen verrassen met de schenking van deze foto (Path of Destruction) van Laura, die ook deel uitmaakt van de tentoonstelling in Afslag BLV.

Extra bijzonder is dat deze foto tevens de allereerste foto is binnen de collectie van het Museum.

Laura Hospes exposeert als eerste in nieuw museum initiatief Afslag BLV in Heerenveen
Mei, 2018

Vanaf 1 juni start de nieuwe expositieruimte Afslag BLV in de Heerenveens School, die museum Belvédère  gedurende het culturele jaar LF2018 zal programmeren met kunst van aanstormend talent. Afslag BLV is een initiatief van Museum Belvédère en markeert de samenwerking met de Gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen. De openingsexpositie is geheel gewijd aan het werk van Laura Hospes.

In haar foto-reeks I survived another day  portretteerd Laura zich gedurende de periode van ernstige depressie. Pijnlijk direct registreert ze de fysieke schade die ze zich zelf toebracht en haar uitzichtloze wanhoop, maar uiteindelijk ook haar herstel en herwonnen levenslust.

Hiermede reist haar kort geleden – door haar zelf zeer fraai vormgegeven – eerste solo-expositie in Ruimte P60 in Assen (die zeer druk bezocht werd) door naar Heerenveen. Hopelijk dat een groot publiek haar werk zal kunnen ontdekken.

Laura Hospes eerste solo expositie in kunstruimte P60 in Assen

April, 2018

Rudy Lanjouw bezocht, samen met zijn vrouw Wiets, vorig jaar onze collectie en waren direrct zeer onder de indruk van de acht foto’s die wij van Laura Hospes in de werkkamer van Wilma hebben hangen. En het boek UCP van Laura gaf hen de verdere overtuiging van de kwaliteit van haar werk. Direct werd het plan geopperd om te komen tot een expositie in hun prachtige intieme kunstruimte P60 aan de rand van Assen. NU is het zover, op zondag 8 april opent Laura haar eerste solo-expositie I SURVIVED ANOTHER DAY.

Expositie “On the Spot” in Museum Belvedere in Heerenveen

17 juni t/m 17 september 2017 (met werk van Flora Reznik uit de MALcollection)

Flora Reznik

Klik hier voor meer info Deze groepstentoonstelling kent geen bindend inhoudelijk thema, maar bestaat uit twaalf verschillende presentaties van groepen werk die zijn gemaakt op of naar aanleiding van een bepaalde streek, tijdelijke verblijfplaats of woonomgeving. Deelnemende kunstenaars zijn Jan Mankes, Rein Dool, Ton Broekhuis, Theo de Feyter, Sjoerd de Vries, Willem van Althuis, Ed Dukkers, Bruno van Dyck, Jelle Schotanus, Evert de Graaf, Johan Hansen, Hans Sas, Flora Reznik, Jan Vegter, Gosse Koopmans en Dick van Arkel. De plekken variëren van Syrië tot Den Haag (Flora) en van De Knipe tot Indonesië.

(klik hier voor de website van Museum Belvedere)

MAL in de krant Ommelander Courant
24 mei 2017

Expositie “Nieuwe streken, schilderkunst in beweging” in Museum Hilversum van 18 maart t/m 17 april met  twee schilderijen van Jonathan Hurry

18 maart 2017

Binnen de expositie “Nieuwe Streken” is opgenomen de winnaar en genomineerden van de Kunst aan de Dijk prijs voor Jong Talent 2017. Vanuit de MALcollection zijn twee schilderijen van Jonathan Hurry daarvoor uitgeleend.

http://www.museumhilversum.nl/

MALcollection in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland 2017
1 februari 2017

De MALcollection is wederom opgenomen in de door Stichting Kunstweek samengestelde lijst van de 100 belangrijkste kunstverzamelingen van Nederland.  www.kunstweek.nl/top100verzamelaars2017.asp

Laura Hospes in bijlage Trouw Letter&geest
8 oktober 2016

Naar aanleiding van de presentatie van Laura Hospes‘ fotoboek UCP bij uitgeverij Lecturis schreef Trouw een mooi artikel hierover.

14563300_627965230706717_4902952671715859390_n

 

Schenking aan Museum Belvédère in Heerenveen van twee werken van René Korten
september 2016

In vervolg op onze eerdere schenkingen aan diverse musea in Nederland in de afgelopen 10 jaar hebben wij nu twee schilderijen van de Tilburgse kunstenaar René Korten aan Museum Belvédère in Heerenveen geschonken. Dit ter gelegenheid van de kleine solo expositie die René heeft in het museum. Zijn abstracte werken neigen ook wel naar een onderzoek naar de natuur en passen daarom heel goed binnen de collectie van het museum.

Mooie bijkomstigheid is dat René juist net een solo expositie heeft in kunstruimte P60 in Assen, zodat zijn werk gelijktijdig op twee plekken in h

Beeld van Koen Taselaar met alle 26 letters van het alfabet vindt rust en ruimte

13 november 2015

Na een intensieve en langdurige rondreis langs diverse kunstpodia van Nederland in o.a. Brede (Moti), Amsterdam (Citroën Kunstgarage), Den Haag (Nest) en het laatst bij de Garage in Rotterdam, heeft het grote stalen beeld van Koen Taselaar, bestaande uit meerdere achterelkaar geplaatste metalen strips, die in combinatie alle 26 letters van het alfabet bevatten, nu rust en ruimte gevonden in onze tuin in Loppersum.

Laura Hospes
27 Oktober 2015

Laura Hospes is een jong groot talent uit Groningen, 21 jaar, thans in de eindexamenklas van de Fotoacademie in Amsterdam, maar nu al bezig met een indrukwekkende start binnen de internationale fotografiewereld.

 

Laura Hospes compositie voor expo ParijsVanaf 27 oktober tot met 1 november 2015 zal zij haar eerste presentatie kunnen geven op de internationale fotobeurs in Parijs, La Quatrième Image, waar zij als één van de vier  jonge internationale fotografen tussen de 21-25 jaar een gratis booth aangeboden heeft gekregen. In samenwerking met haar galerie Kahmann in Amsterdam en het professioneel inlijstbedrijf Wilcovak in Hoogeveen participeren wij in deze eerste presentatie van haar 7 werken, die nu ook deel uitmaken van onze collectie.

Meer informatie over het leven en werk van Laura: enkele films over Laura zijn te vinden op You Tube en in onderstaande artikelen in tijdschriften:

https://www.lensculture.com/articles/laura-hospes-ucp-umcg?utm_source=fb-social&utm_medium=social&utm_content=ART-402&utm_campaign=EA15-ART

http://www.boredpanda.com/i-portrayed-my-life-at-the-verge-of-death-after-a-suicide-attempt/

https://i-d.vice.com/nl/article/laura-hospes-documenteerde-haar-verblijf-op-een-psychiatrische-afdeling

http://www.lindanieuws.nl/snacks/laura-hospes-21-maakte-zelfportretten-in-psychiatrische-kliniek/

Annabel Emson in Museum de Fundatie

Mei, 2015

Museum de Fundatie toont in het Nijenhuis in Heino het door ons geschonken werk van Annabel Emson.

foto (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schenking aan Museum de Fundatie in Zwolle en aan het Stedelijk Museum Schiedam

November 2014

Wij hebben de prachtige collectie van het museum de Fundatie in Zwolle kunnen verrijken met onze schenking van het werk van Annabel Emson (The Dancer).

Het Stedelijk Museum Schiedam hebben we kunnen ondersteunen met schenking van het werk van Rik Smits, Martijn Schuppers (Whiteout), twee werken van Rob Bouwman en één aanvullend werk van Jan Maarten Voskuil.

Schenking aan Museum de Fundatie in Zwolle

Oktober 2014

Wij hebben de prachtige collectie van het museum de Fundatie in Zwolle kunnen verrijken met onze schenking van twee werken van Annemarie Busschers (“Rutger met waterpokken” en het imposante portret van Robert Knook) en de foto van Arie Kievit van Sanne.

Deze zijn nu te zien in het Kasteel het Nijenhuis in Heino.

Presentatie schilderij Rutger III in het Groninger Museum

Juni 2014

Het Groninger Museum heeft op 26 juni onze schenking van het schilderij Rutger III van Annemarie Busschers gepresenteerd en het hangt nu op een prachtig zichtbare plek direct naast de toegangstrap. Het is sinds een jaar of 15 dat het Groninger Museum weer een kunstwerk van een hedendaagse Groninger kunstenaar in de collectie heeft opgenomen. Het Dagblad van het Noorden  heeft hier vervolgens aandacht aan geschonken met een begeleidende foto.

 

Expo MALcollection in het Drents Museum

Januari 2014

Klik hier voor een fotoserie van deze mooie en inspirerende bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van de expositie naar aanleiding van de expositie van 21 werken vanuit de eerdere schenking aan het Drents Museum. De expositie is te zien van 25-1-2014 t/m 11-5-2014.

20140124_151238  20140124_151323

 Presentatie van onze nieuw website

Oktober 2013
Vormgegeven met WordPress voor alle mogelijke apparatuur van nu zoals iPad en mobiele telefoon.
Het nieuwe is het directe overzicht van alle werken van de collectie per kunstcategorie.
Het concept met de prikkelende teksten is behouden en via een klik op de link komt de benodigde informatie van de kunstenaar etc. beschikbaar.

De site is gerealiseerd door Kruger-Webdesign.
Veel kijkplezier.

Grote dank zijn we verschuldigd aan Michiel Bouwman, Lisette de Voogd en Marcel Sturing bij het nadenken over de vormgeving van de nieuwe site.