NIEUWS

Boek in wording over de avonturen na 48 jaar kunstverzamelen
16 juni 2021,

Ten gevolge van de coronacrisis lag de kunst vanaf maart 2020 zo goed als stil. Van de nood een deugd maken. Na 48 jaar kunstverzamelen zijn er vele verhalen te vertellen en daarom het geschikte moment om een boek daarover te gaan schrijven. Na ruim een jaar is de tekst gereed en ondergebracht in 40 hoofdstukken. Met een ruim aantal illustraties van de kunstwerken uit onze collectie zal het boek een omvang krijgen van om en de nabij 300 bladzijden. Titel: van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas. Eind oktober zal naar verwachting het boek van de pers komen.

Schenking schilderij Henrik Kröner belicht in vlog van Museum Belvérdère
22 januari 2021,

Ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van Museum Belvédère in Heerenveen schonken wij het schilderij Pink Flag van Henrik Kröner aan het ons geliefde museum. In een vlog belicht het museum de huidige presentatie op zaal.

Schenking tien werken aan Stichting Artphy in Wessinghuizen
23 oktober 2020,

Artphy is een ANBI Stichting voor levenskunst, waarbij kunst en filosofie de twee pijlers zijn voor verwondering en bewustwording van hedendaagse kunst, natuur, milieu en klimaatverandering. Artphy organiseert vier keer per jaar een expositie van hedendaagse kunst. Daarnaast organiseert het ook (orgel)concerten en lezingen en bijeenkomsten. Om die grote ruimte dan ook te kunnen voorzien van hedendaagse kunst, hebben wij op 23 november via de ondertekening van de notariële acte in Zuidlaren de schenking van 10 werken uit onze collectie geformaliseerd.

 

Digitale rondleiding voor leden van de Young Collectors Circle
Juni, 2020

Aanvankelijk was er al een datum geprikt voor het gaan rondleiden in onze beider huizen van jonge  kunstverzamelaars, die aangesloten zijn bij de Young Collector Circle, maar helaas kon dat vanwege de Corona uitbraak geen doorgang vinden.

Maar hopelijk als goed alternatief gaan wij ze op zaterdag 27 juni via de digitale ZOOM-weg rondleiden door onze twee huizen in Loppersum. Als opwarmer daarvoor hebben we met hulp van Sander van de Bij twee korte filmpjes gemaakt:

En als toegift een korte rondleiding door het huis van Wilma:

 

Martijn Schuppers realiseert een Pentimenti-installatie in de woonkamer van Wilma
April, 2020

Tijdens zijn solo-expositie in het Museum gegenstandsfreier Kunst in Noord-Duitse Ottendorf vanaf 14-11-2015, realiseerde Martijn Schuppers een schilderijen expositie in een totale installatievorm, onder de titel Pentimenti. Pentimenti is vertaalbaar als “nabeeld”. Martijn schilderde op als achtergrond voor zijn expositie op de muren van het museum monochrome vlakken, daar waar bij een eerdere exposities schilderijen hadden gehangen. Die monochrome vlakken waren op de begane grond alleen zichtbaar bij het ontsteken van blacklight verlichting. Dat gaf een magisch effect. Diezelfde prachtige presentatiewijze heeft Martijn nadien nog enkele keren toegepast in Galerieën en expositieplekken, maar nu ook binnen de woning van Wilma bij ons in Loppersum met een prachtig schilderij uit 2019 en wij zijn daar enorm blij mee.

Koen Taselaar genomineerd voor de NN Group Art Award 2020
Januari, 2020

Tijdens Art Rotterdam reikt NN Group een hedendaagse kunstprijs uit, de NN Art Award. Deze award is bestemd voor een uitzonderlijk talent dat in Nederland zijn of haar opleiding heeft gevolgd en waarvan het werk te zien is op de beurs.

Wij zijn er trots op dat Koen Taselaar 1 van de 4 genomineerde kunstenaars is voor deze prijs. Zijn werk wordt op de beurs gepresenteerd door galerie Cokkie Snoei. In deze korte video presenteert Koen zich daarvoor.

Wij zijn superblij met de nieuwe weg die Koen in 2019 heeft ingeslagen, die van het maken van wandkleden i.s.m. met het TextielLab in Tilburg en dat wij via zijn prachtige expo in december 2019 in galerie Block C in Groningen zijn prachtig wandkleed Radical Furniture for Radical Times in onze collectie hebben kunnen toevoegen.

Schenking schilderij van Henrik Kröner aan het jarige Museum Belvédère in Heerenveen
29 November, 2019

Ter gelegenheid van het 15 jarige bestaan organiseerde het Museum een feestelijke bijeenkomst voor de schenkers die in de achterliggende 15 jaar het Museum een bijdrage hebben geleverd voor de realisatie ervan en de gestage uitbreiding van de collectie. Als cadeau hierbij konden wij het museum blij maken met het verstilde grote werk van Henrik Kröner  . Wij wensen het museum ook de komende jaren alle goeds toe en dat het vele bezoekers mag blijven boeien.

Boekpresentatie van Rob Bouwman bij de PAN Amsterdam
November, 2019

Tijdens de feestelijke opening op 24 november van de jaarlijkse PAN kunstbeurs in Amsterdam zullen nieuwe schilderijen van Rob Bouwman gepresenteerd worden door Janknegt Gallery. Bijzondere gebeurtenis daarbij zal zijn, dat dan ook het eerste boek van Rob, EDGING IRIS, met een overzicht van zijn werken in de afgelopen 10 jaar daarbij gelanceerd zal gaan worden. Een 145 bladzijden omvattend boek (A3-formaat) dat Rob zelf vormgegeven heeft en ook zelf gedrukt (hij werkt deels bij een drukkerij). Wij mochten als verzamelaars van zijn werk van het eerste uur ook een tekstuele bijdrage aan het boek leveren.

Schenking werken van Hugo Tieleman aan het Drents Museum
Oktober, 2019

Wij zijn zeer verheugd dat in vervolg op onze eerste schenking een aantal jaren geleden opnieuw een schenking kunnen doen aan het Drents Museum in Assen via de vier werken van Hugo Tieleman uit onze collectie.

Het Drents Museum zet met regelmaat hedendaagse figuratief werkende jonge schilders in het zonnetje, zoals eerder bijvoorbeeld ook Simon Schrikker, en in dat kader past deze schenking daar heel goed bij.

Jurering Jong-Talent tijdens Art Noord in het Museum Belvédère in Heerenveen
September, 2019

Van 26 t/m 29 september zal in Museum Belvédère weer de kunstmanifestatie Art Noord plaatsvinden, een vier dagen durende kunstbeurs met hoofdzakelijk noordelijk gevestigde galerieën en kunsthandels, met daarbij een randprogramma met lezingen, een stoomcursus kunst kopen en een speciaal diner. Voor de eerste keer krijgen dit jaar ook acht jonge kunstenaars de ruimte om zelf hun werk proberen te verkopen aan de bezoekers. Van deze acht zullen er twee worden uitgenodigd om op een later tijdstip een solopresentatie in de dependance Afslag BLV te houden.

We zijn er trots om deel uit te mogen maken van de vakjury hiervoor.

Performance IJsschilderij Daan den Houter op 10 augustus in Loppersum
Juli, 2019

Als direct gevolg op de door ons verzorgde opening bij de expo Skindeep (zie het nieuws item direct hieronder) bij Galerie With Tsjalling komt Daan den Houter bij ons in Loppersum op 10 augustus één van zijn ijsschilderijen laten smelten in de woning van Wilma in Loppersum. De meer dan overrompelende indruk van het smelten van zijn ijsschilderijen bij Tsjalling vroeg gewoon om een herhaling binnen onze collectie. Dat gaat dus plaatsvinden op zaterdag 10 augustus in Loppersum. We kijken er reikhalzend naar uit om onze ervaringen ter verrijken met dit nieuw avontuur

Openingswoord bij expositie “Skindeep” bij galerie With Tjalling
Mei, 2019

Voor de opening van de expositie “Skindeep” bij galerie With Tjalling in Groningen op zaterdag 18 mei om 17 uur, zijn wij uitgenodigd om de introductie en opening hiervan te verzorgen. Het betreft recent werk van de drie abstract werkende schilders Rob Bouwman, Daan den Houter en Vincent Uilenbroek. Centraal staat formeel abstract werk met een bijzonder oppervlak.

Nieuw boek “Round trip” over het werk van Jan Maarten Voskuil
April, 2019

Op donderdag 18 april zal ‘s avonds om 20 uur het nieuw boek met een overzicht van de prachtige werken van Jan Maarten Voskuil “Round trip” door uitgeverij 99 Uitgevers/Publishers ten doop worden gehouden. Dit zal plaatsvinden op de KunstRai in stand 24.  Wij zijn er trots op dat wij als verzamelaars van het eerste uur het eerste boek in ontvangst mogen nemen. Natuurlijk zullen we in een kort woord onze waardering voor het zich steeds ontwikkelende werk van Jan Maarten belichten.

Schenking tekening van Koen Taselaar aan het Centraal Museum Utrecht
April, 2019

Vanaf 22 september 2018 was de grote tekenexpositie The Line Up in het Centraal Museum Utrecht te zien, waarbij ook onze tekening  Extended Yin Yang Tittitwister van Koen Taselaar deel van uitmaakte en tevens ook als boegbeeld diende voor die expositie. Tijdens de opening op vrijdagmiddag van de expositie overviel Bart Rutten, de directeur van het Centraal Museum, ons met de overrompelende mededeling, dat het mooie drukke werk naar zijn oordeel het museum “niet meer zou mogen verlaten” en of wij bereid waren tot een schenking. Na een zeer onrustig nachtje “slapen” hebben wij toen ingestemd met zijn “verzoek”, mede omdat wij op die zaterdag – in die wetenschap van de schenking – een nieuw werk van Koen konden kopen bij zijn overzichtstentoonstelling in Rood Kapje in Rotterdam.

Nu bood de drukke agenda van Bart hem de gelegenheid om op 12 april naar Loppersum te komen, om onze collectie te komen bekijken en daarbij de formele handtekening voor de schenkingsakte te zetten.

Bijeenkomst over schenken in het Noordbrabants museum
April, 2019

Op zondag 7 april organiseert het Noordbrabants Museum tussen 12 en 13.30 uur een publieksbijeenkomst rondom schenken en nalaten. Op die dag wil het museum vertellen hoe bijzonder schenkingen en nalatenschappen voor hen zijn, omdat ze zoveel mogelijk maken. Hierbij ook de presentatie van de nieuwe aanwinsten uit 2018, waaronder het door ons geschonken schilderij TIA van Annemarie Busschers. Hans Gräler (de notaris) vertelt wat mogelijkheden zijn om te schenken of na te laten aan het museum. Tot slot worden wij in de gelegenheid gesteld om onze overwegingen bij het schenken vanuit onze collectie toe te lichten.

“Wirehead and body” van Dwight Harold Marica weer in het Stedelijk Museum Schiedam
Maart, 2019

Het werk Wirehead and body van Dwight Harold Marica, door ons geschonken aan Stedelijk Museum Schiedam in 2008, is te zien in de tentoonstelling Post/Delete van 16 maart t/m 16 juni 2019.

 Via de onderstaande link, kunt u meer lezen over de tentoonstelling:

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/post-delete/

MALcollection wederom in lijst van Stichting Kunstweek met 100 belangrijkste verzamelaars
Januari, 2019

Ook in 2019 is de MALcollection voor de zesde keer opgenomen in de lijst van Stichting Kunstweek met de 100 belangrijkste levende kunstverzamelaars van Nederland.

Bijdrage aan de beurs voor hedendaagse kunst Art The Hague , opening 26 september
September, 2018

On bereikte het eervolle verzoek om de feestelijke opening van de beurs voor hedendaagse kunst Art The Hague voor onze rekening te nemen. Een kunstbeurs is natuurlijk een platform waar verkopers en kopers elkaar treffen en waar nieuwe indrukken en contacten opgedaan kunnen worden.  Maar daarnaast wordt er ook ruime aandacht geschonken aan tendensen, ontwikkelingen en achtergronden in de kunst, het belooft een inhoudelijk en interessant programma te worden .

Laura Hospes exposeert in het Wall House in Groningen (onderdeel van het Gronings Museum)
September, 2018

Vanaf 8 september exposeert Laura werken uit haar serie UCP in het Wall House in Groningen, onderdeel van het Gronings Museum.

Bernardo Zanotta wint zilveren Leopard Prijs tijdens het 71e filmfestival van Locarno binnen de korte film competitie voor zijn film “Heart of Hunger”
Augustus, 2018

Na de première van zijn film Heart of Hunger  tijdens de art fair Supermarket in Stockholm en de presentatie bij de eindexpositie van de Rietveld academie vorige maand, heeft Bernardo bij het 71 filmfestival van Locarno de zilveren Leopard gewonen.

Een prachtige erkenning van zijn talent.

Koen Taselaar in Centraal Museum Utrecht 22 september t/m 18 november 2018
September, 2018

Vanaf 22 september is de groot opgezette tekeningen expositie The Line Up te zien in het Centraal Museum Utrecht, waar ook onze tekening van Koen Taselaar deel van uitmaakt.

Met werk van onder meer Philip Akkerman, Armando, Constant, Florette Dijkstra, Marlene Dumas, Susanna Inglada, Paul Klemann, Natasja Kensmil, Iris Kensmil, Marijn van Kreij, Mark Manders, Erik Odijk, Mathias Poledna, Anna Ridler, Jan Schoonhoven, Mounira al Solh, Evelyn Taocheng Wang, Koen Taselaar & Michael Tedja.


Koen Taselaar, Extended Yin Yang Tittitwister, 2014 (bruikleen uit onze collectie!)

Laura Hospes verlengd in Afslag BLV in Heerenveen t/m 16 september

Juli, 2018

Zie de prachtige video impressie van de expositie met een interview met Laura door Han Steenbruggen.

De openingsexpositie in AFSLAG BLV – een dependance van Museum Belvédère in de Heerenveense School aan de Minckelersstraat 11 te Heerenveen – is geheel gewijd aan de indringende foto’s van Laura Hospes (1994). In haar reeks I Survived Another Day portretteerde de kunstenares zichzelf gedurende een periode van ernstige depressie.
De expositie is verlengd en loopt nu tot en met 16 september 2018.

Indringend verhaal van wanhoop naar hoop
Pijnlijk direct registreerde Laura Hospes de fysieke schade die ze zichzelf toebracht en haar uitzichtloze wanhoop, maar uiteindelijk ook haar herstel en herwonnen levenslust.
De kunstenares ontving meerdere prijzen voor haar werk en geldt als één van de meest veelbelovende jonge fotografen van dit moment.
Directeur-conservator Han Steenbruggen: “We hebben voor haar werk gekozen om de hoge kwaliteit van de fotografie, de technische perfectie en de manier waarop ze zichzelf in beeld durft te brengen. Het is relevante fotografie met een indringend verhaal van wanhoop naar hoop.”

Artikel over tentoonstelling in Leeuwarder Courant.


Schenking schilderij “Tia” van Annemarie Busschers aan het Noordbrabants Museum
Juni, 2018

Door onze schenking van het grote schilderij “Tia” van Annemarie Busschers aan het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, zal haar werk nu ook in haar geboorteplaats regelmatig te zien zijn. Thans direct op zaal te zien.

Sander van der Bij met solo-expositie “Rein’ in het Gasunie-gebouw in Groningen
Juni, 2018

Flora Reznik met het werk “Hole” in galerie LhGWR in Den Haag

Juni, 2018

Gelijk aan de start van “Holaa!” een kunstfestival in Den Haag opent vrijdag 8 juni om 18.00 uur de tentoonstelling in galerie LhGWR met het installatie “Hole”van Flora Reznik, dat wij graag daarvoor in bruikleen verstrekken. Hiermede zal het de tweede keer zijn dat dit werk in een publieke tentoonstellingsruimte zichtbaar zal zijn. Dit na de expositie van dit werk in museum Belvédère vorig jaar.

Te zien tot 14 juli.

MAL schenkt foto van Laura Hospes aan Museum Belvédère in Heerenveen
31 Mei, 2018

Image result for laura hospes

Tijdens de feestelijke opening van Afslag BLV hebben wij Museum Belvédère blij kunnen verrassen met de schenking van deze foto (Path of Destruction) van Laura, die ook deel uitmaakt van de tentoonstelling in Afslag BLV.

Extra bijzonder is dat deze foto tevens de allereerste foto is binnen de collectie van het Museum.

Laura Hospes exposeert als eerste in nieuw museum initiatief Afslag BLV in Heerenveen
Mei, 2018

Vanaf 1 juni start de nieuwe expositieruimte Afslag BLV in de Heerenveens School, die museum Belvédère  gedurende het culturele jaar LF2018 zal programmeren met kunst van aanstormend talent. Afslag BLV is een initiatief van Museum Belvédère en markeert de samenwerking met de Gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen. De openingsexpositie is geheel gewijd aan het werk van Laura Hospes.

In haar foto-reeks I survived another day  portretteerd Laura zich gedurende de periode van ernstige depressie. Pijnlijk direct registreert ze de fysieke schade die ze zich zelf toebracht en haar uitzichtloze wanhoop, maar uiteindelijk ook haar herstel en herwonnen levenslust.

Hiermede reist haar kort geleden – door haar zelf zeer fraai vormgegeven – eerste solo-expositie in Ruimte P60 in Assen (die zeer druk bezocht werd) door naar Heerenveen. Hopelijk dat een groot publiek haar werk zal kunnen ontdekken.

Bernardo Zanotta wordt door Nieuwe Vide gelanceerd bij de art fair Supermarket in Stockholm
April, 2018

Vanuit ons netwerk konden we twee jaar gelden Lennard Dost, directeur/curator van de Nieuwe Vide in Haarlem tippen over het talent Bernardo Zanotta. Afgelopen maand had Bernardo daar een expositie “Make room!, make room!, dit als opwarmer voor zijn internationale lancering door Nieuwe Vide bij de art fair Supermarket  in Stockholm, dit van 12-15 april. We zijn benieuwd hoe deze ervaring doorwerkt in zijn komend eindexamenwerk in juli 2018 bij de Rietveld Academie.

Laura Hospes eerste solo expositie in kunstruimte P60 in Assen
April, 2018

Rudy Lanjouw bezocht, samen met zijn vrouw Wiets, vorig jaar onze collectie en waren direrct zeer onder de indruk van de acht foto’s die wij van Laura Hospes in de werkkamer van Wilma hebben hangen. En het boek UCP van Laura gaf hen de verdere overtuiging van de kwaliteit van haar werk. Direct werd het plan geopperd om te komen tot een expositie in hun prachtige intieme kunstruimte P60 aan de rand van Assen. NU is het zover, op zondag 8 april opent Laura haar eerste solo-expositie I SURVIVED ANOTHER DAY.

MALcollection ontvangt bezoekers via stichting Kunst in Zicht Groningen
Maart, 2018

De stichting Kunst in Zicht in Groningen organiseert uit liefde voor de kunst al vele jaren interessante programma’s met een mix van lezingen (sommigen gekoppeld aan lopende exposities in musea) en excursies  in binnen- en buitenland naar verrassende musea of particuliere collecties.  Dit jaar staat voor de eerste keer een bezoek aan onze collectie op het programma, samen met een bezoek aan de middeleeuwse Petrus en Pauluskerk in ons dorp Loppersum.

Boek over het gaan kopen en verzamelen van kunst, bijdrage van MALcollection
Februari, 2018

In ‘Ontroerend goed‘ beschrijven Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen op een zeer innemende en uitgebreide wijze alle do’s & don’ts die te pas komen bij de stappen op weg naar het kopen van kunst en het gaan verzamelen daarvan. Bij het hoofdstuk met tips van verzamelaars mocht de MALcollection ook een bijdrage leveren.  Nu maar hopen dat het boek verder bijdraagt aan het gaan verzamelen van kunst, dit als het het mooiste geschenk aan jezelf.

Ontroerend goed boek

MALcollection wederom in lijst van Stichting Kunstweek met 100 belangrijkste verzamelaars
Januari, 2018

Ook in 2018 is de MALcollection voor de vijfde keer opgenomen in de lijst van Stichting Kunstweek met de 100 belangrijkste levende kunstverzamelaars van Nederland.

MAL assisteert nieuw kunstplatform Artphy in Wessinghuizen
november, 2017

In het mooie rustiek landschappelijke Westerwolde is Artphy van start gegaan. Artphy is in wording, het is nog zeker niet af, en beoogt een ruimte voor levenskunst te worden, waar wonen, kunst, filosofie, natuur en als mens samenzijn samen komen. Voor eerst is er een een gloednieuwe ruimte met een vloeroppervlak van 1.000 m2 en een nokhoogte van 10 meter, in het kobaltblauw geïnspireerd op Yves Klein. Een kathedraal voor hedendaagse kunst. Wij vanuit het MAL assisteren Artphy bij de invulling van het kunstaanbod binnen en binnenkort ook in de buitenruimte van Artphy.

Lisa van Casand in See All This magazine
juni, 2017

Lisa is nu zo’n tweeënhalf jaar vertegenwoordigd in onze collectie, dan is het natuurlijk leuk om haar opnieuw tegen te komen! Bekijk onze werken hier, hier en hier.

De champagne wordt ontkurkt, een nieuwe lichting zwaait af. Wie moeten we in de gaten houden? Vijf docenten kiezen hun meest veelbelovende student. Deel 3: Lisa van Casand.

Lisa van Casand (1990) studeert af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, richting (documentaire)fotografie.

Wat heb je geleerd?
‘Ik weet nu wat me drijft om dingen te maken; mijn interesse in het grijze gebied tussen kennis en perceptie.’

En wat wil je zo snel mogelijk weer vergeten?
‘Ik ben een perfectionist. Het valt me niet mee dingen gewoon maar op me af te laten komen.’

Welk kunstwerk had jij graag gemaakt of bedacht?
Fauna van Joan Fontcuberta uit 1987: een fictief verhaal van een wetenschapper die nieuwe diersoorten onderzoekt. Het zet je aan het denken over de (on)betrouwbaarheid van visuele taal.’

Wie is je grote voorbeeld?
‘Anish Kapoor. Hij weet alle zintuigen te prikkelen.’

Maar eerst: eindelijk klaar! Wat ga je deze zomer doen?
‘Veel vrienden zien! En ik ben aan een nieuw project begonnen.’

Bron: seeallthis.com

Expositie “On the Spot” in Museum Belvedere in Heerenveen

17 juni t/m 17 september 2017 (met werk van Flora Reznik uit de MALcollection)

Flora Reznik

Klik hier voor meer infoDeze groepstentoonstelling kent geen bindend inhoudelijk thema, maar bestaat uit twaalf verschillende presentaties van groepen werk die zijn gemaakt op of naar aanleiding van een bepaalde streek, tijdelijke verblijfplaats of woonomgeving. Deelnemende kunstenaars zijn Jan Mankes, Rein Dool, Ton Broekhuis, Theo de Feyter, Sjoerd de Vries, Willem van Althuis, Ed Dukkers, Bruno van Dyck, Jelle Schotanus, Evert de Graaf, Johan Hansen, Hans Sas, Flora Reznik, Jan Vegter, Gosse Koopmans en Dick van Arkel. De plekken variëren van Syrië tot Den Haag (Flora) en van De Knipe tot Indonesië.

(klik hier voor de website van Museum Belvedere)

MAL in de krant Ommelander Courant
24 mei 2017

Expositie “Nieuwe streken, schilderkunst in beweging” in Museum Hilversum van 18 maart t/m 17 april met  twee schilderijen van Jonathan Hurry

18 maart 2017

Binnen de expositie “Nieuwe Streken” is opgenomen de winnaar en genomineerden van de Kunst aan de Dijk prijs voor Jong Talent 2017. Vanuit de MALcollection zijn twee schilderijen van Jonathan Hurry daarvoor uitgeleend.

http://www.museumhilversum.nl/

MALcollection in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland 2017
1 februari 2017

De MALcollection is wederom opgenomen in de door Stichting Kunstweek samengestelde lijst van de 100 belangrijkste kunstverzamelingen van Nederland.  www.kunstweek.nl/top100verzamelaars2017.asp

Laura Hospes in bijlage Trouw Letter&geest
8 oktober 2016

Naar aanleiding van de presentatie van Laura Hospes‘ fotoboek UCP bij uitgeverij Lecturis schreef Trouw een mooi artikel hierover.

14563300_627965230706717_4902952671715859390_n

 

Schenking aan Museum Belvédère in Heerenveen van twee werken van René Korten
september 2016

In vervolg op onze eerdere schenkingen aan diverse musea in Nederland in de afgelopen 10 jaar hebben wij nu twee schilderijen van de Tilburgse kunstenaar René Korten aan Museum Belvédère in Heerenveen geschonken. Dit ter gelegenheid van de kleine solo expositie die René heeft in het museum. Zijn abstracte werken neigen ook wel naar een onderzoek naar de natuur en passen daarom heel goed binnen de collectie van het museum.

Mooie bijkomstigheid is dat René juist net een solo expositie heeft in kunstruimte P60 in Assen, zodat zijn werk gelijktijdig op twee plekken in het Noorden voor publiek te zien is.

Tom Callemin solo expositie in het FOMU, fotomuseum Antwerpen (24-6 tot 2-10-2016)

Voor het vijfde jaar op rij biedt FOMU ruimte aan jonge Belgische fotografie. Dit jaar presenteren ze het fotografisch universum van Tom Callemin (BE, °1991). Callemin bevraagt steeds de positie van de camera, als obstakel tussen de fotograaf en de werkelijkheid. Deze zoektocht vertaalt zich in beklijvende beelden, die meestal in een studio tot stand komen en maanden voorbereiding vergen. Zijn werk leest als een ode aan de traagheid. De tentoonstelling plaatst nauwgezet geconstrueerde zwart-witcomposities naast zijn doorlopend onderzoek omtrent het portret. Met zijn enigmatische en uitgepuurde beelden timmert Callemin aan een sterke eigen signatuur. Sinds 2015 heeft het MALcollection twee iconische beelden van Tom in de collectie.

MAL geeft medewerking aan rondleiding op Amsterdam Art Fair op 27-5-2016

Op verzoek van Nienke van der Wal, organisator van Young Collectors Circle, deze bestaat uit 1000+ enthousiaste startende kunstverzamelaars en is een platform om deze steeds groeiende groep collectors de weg te laten vinden in de kunstwereld en te motiveren kunst te verzamelen, geven we graag medewerking aan een rondleiding op vrijdag 27 mei op de beursvloer van de  Amsterdam Art Fair.

Het onderdeel wordt getypeerd als ‘Collectors for Collectors’. De reden van de rondleiding is, dat we merken dat juist de verhalen van verzamelaars mensen enthousiasmeren en motiveren tot het doen van kunstaankopen: de young collectors kunnen zich herkennen in het beslisproces of de wijze waarop een verzameling is gestart.

Het ABC van de Collectie,  tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam

De expositie is te zien van 27 februari tot 22 mei 2016

In de afgelopen vijftien jaar heeft het Stedelijk Museum Schiedam ruim 3.000 kunstwerken aan de collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst toegevoegd door aankopen, schenkingen, langdurige bruiklenen en reconstructies. Een zeer omvangrijke uitbreiding is de schenking van meer dan 1.400 objecten uit de Altena Boswinkel Collectie.

Vanuit de MALcollection hebben wij 29 werken geschonken. Binnen de expositie zijn twee werken daarvan opgenomen, een tekening van Rik Smits en een schilderij van Martijn Schuppers.

Op de sluitingsdag zondag 22 mei heeft het publiek de gelegenheid om kennis te maken met Ger tijdens een interview op zaal door de nieuwe directeur van het museum, mevrouw Deirdre Carasso, waarbij het ongetwijfeld zal gaan over het verzamelen en schenken van kunst aan een museum.

Opening Rob Bouwman in C&H art space
3 maart 2016

C&H invitation

 

Opening solo Koen Taselaar in het museum Boijmans Van Beuningen
3 maaart 2016

koen taselaar opening

 

Expositie Martijn Schuppers in Museum gegenstandsfreier Kunst Otterndorf (DE)

3 maart 2016

De expositie is te zien tussen 14.02.2016 – 03.04.2016.

splash_c

MALcollection in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland 2016

15  januari 2016

De MALcollection is wederom opgenomen in de door Stichting Kunstweek samengestelde lijst van de 100 belangrijkste kunstverzamelingen van Nederland.

www.kunstweek.nl/top100verzamelaars2016.asp

Bernardo Zanotta in Nieuw Vide in Haarlem van 16-01 t/m 08-03-2016

Bij dit project gaan acht kunstenaars op zoek naar Thomas Pynchon (NY, 1937), een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers die geassocieerd wordt met counter culture. In de boeken van Pynchon heerst de chaos, met honderden plots, subplots, personages en verhaallijnen. De houding van Pynchon is exemplarisch voor de counter culture: autonoom, kritisch, tegendraads en maatschappelijk geëngageerd.

Journalist Thijs Kleinpaste noemt Pynchon in een bespreking van het boek ‘The Age of the Crisis of Man” van auteur Mark Greif en stelt dat ‘de generatie met succesvolle schrijvers als Saul Bellow, Ralph Ellison en Thomas Pynchon zich als eerste bevrijdde van de prekerigheid, door tegenover ‘de abstracte mens’ van de filosofen, een mens van vlees en bloed te zetten, die te maken kreeg met (bijvoorbeeld) racisme en technologie’.

In de expositie ‘In search of Thomas Pynchon’ gaan kunstenaars, waaronder Bernardo Zanotta niet alleen op zoek naar Pynchon, maar ontdekken zij ook wie hij is door nieuw werk te maken, naar aanleiding van zijn concepten en verhaallijnen. Wat kan zijn ideeënwereld nog betekenen in het hedendaagse?

Beeld van Koen Taselaar met alle 26 letters van het alfabet vindt rust en ruimte
13 november 2015

Na een intensieve en langdurige rondreis langs diverse kunstpodia van Nederland in o.a. Brede (Moti), Amsterdam (Citroën Kunstgarage), Den Haag (Nest) en het laatst bij de Garage in Rotterdam, heeft het grote stalen beeld van Koen Taselaar, bestaande uit meerdere achterelkaar geplaatste metalen strips, die in combinatie alle 26 letters van het alfabet bevatten, nu rust en ruimte gevonden in onze tuin in Loppersum.

Annemarie Busschers net solo expositie in Museum de Fundatie
31 oktober 2015

Wij vinden Annemarie Busschers al sinds 2004 een geweldig portret kunstenares en maakt zij deel uit van onze collectie. Wij konden haar toen op het spoor zetten van deelname aan de jaarlijkse BP Portrait Award  voor portretkunst binnen de National Portrait Gallery in Londen, waar zij tot drie maal aan toe werd geëxposeerd. In 2014 schonken wij  werken van haar aan het Groninger Museum en aan museum de Fundatie in Zwolle.  Anderen vinden haar werk irritant, zoals de  kunstcriticus Stephan Kuiper van de Volkskrant in zijn artikel naar aanleiding van de openingstentoonstelling van Museum More in 2015. Oordeel vooral zelf tijdens haar solo expositie met ongeveer 40 werken in museum de Fundatie, locatie Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe van 31-10-2015 t/m 17-1-2016.

Laura Hospes
27 Oktober 2015

Laura Hospes is een jong groot talent uit Groningen, 21 jaar, thans in de eindexamenklas van de Fotoacademie in Amsterdam, maar nu al bezig met een indrukwekkende start binnen de internationale fotografiewereld.

Laura Hospes compositie voor expo Parijs

Vanaf 27 oktober tot met 1 november 2015 zal zij haar eerste presentatie kunnen geven op de internationale fotobeurs in Parijs, La Quatrième Image, waar zij als één van de vier  jonge internationale fotografen tussen de 21-25 jaar een gratis booth aangeboden heeft gekregen. In samenwerking met haar galerie Kahmann in Amsterdam en het professioneel inlijstbedrijf Wilcovak in Hoogeveen participeren wij in deze eerste presentatie van haar 7 werken, die nu ook deel uitmaken van onze collectie.

Meer informatie over het leven en werk van Laura: enkele films over Laura zijn te vinden op You Tube en in onderstaande artikelen in tijdschriften:

https://www.lensculture.com/articles/laura-hospes-ucp-umcg?utm_source=fb-social&utm_medium=social&utm_content=ART-402&utm_campaign=EA15-ART

http://www.boredpanda.com/i-portrayed-my-life-at-the-verge-of-death-after-a-suicide-attempt/

https://i-d.vice.com/nl/article/laura-hospes-documenteerde-haar-verblijf-op-een-psychiatrische-afdeling

http://www.lindanieuws.nl/snacks/laura-hospes-21-maakte-zelfportretten-in-psychiatrische-kliniek/

Sander van der Bij te zien bij de ZomerExpo in Museum de Fundatie

Juli 2015

We zijn er trots op dat we Sander hebben kunnen ondersteunen bij zijn afstudeerproject aan de Foto Academie door de prints en inlijstingen met Diasec voor onze rekening te hebben genomen, zodat zijn eindpresentatie zo optimaal mogelijk kon zijn, dit ook met het oog op zijn verder toekomst en het zo nodig verder kunnen gebruiken van die prints bij exposities etc.  Helemaal top is het dat een werk van Sander, Land 1, te zien is tijdens de ZomerExpo in het Gemeente Museum Den Haag, met dit jaar het thema “Woest”. Een prachtige start als jonge net afgestudeerde fotograaf.

Annabel Emson in Museum de Fundatie
Mei, 2015

Museum de Fundatie toont in het Nijenhuis in Heino het door ons geschonken werk van Annabel Emson.

foto (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opening expositie “Grey Wall Works” van Betty Simonides in het CBK Drenthe
Maart 2015

Op 5 maart 2015 om 16 uur zal Ger van Dam de expositie Grey Wall Works van Betty Simonides openen in de CBK Drenthe Gallery in het Warenhuis Venderveen in Asssen. Zie voor meer informatie  www.cbkdrenthe.nl

Nieuwe aanwinst werk van Koen Taselaar
Februari, 2020

Tijdens Art Rotterdam kochten we de grote tekening van Koen Taselaar “Extended Yingyang Tittitwister (multitilteld #8), die nu onderdeel uit maakt van zijn deelexpositie in het Stedelijk Museum Schiedam in het kader van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015.

Op 2 februari 2015 was Koen Taselaar te zien in een aflevering van Kunstuur. Klik op onderstaande afbeelding om de aflevering te bekijken.

Koen Taselaar Kunstuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malcollection voor tweede maal in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland
Februari 2015

In het overzicht van Kunstweek is de MALcollection wederom opgenomen in de top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland.

Presentatie MALcollection tijdens Art Rotterdam 2015

Januari 2015

Op verzoek van het blad Kunstbeeld zullen wij tijdens Art Rotterdam 2015 op vrijdag 6 februari in de namiddag een presentatie verzorgen  over onze verzameling aan geïnteresseerde lezers van het blad en daarbij tevens ingaan op de vragen die dat oproept bij het thema “Kunstverzamelen, hoe doe je dat”. Aanmelding daarvoor verloopt via Kunstbeeld.

Schenking aan Museum de Fundatie in Zwolle en aan het Stedelijk Museum Schiedam

November 2014

Wij hebben de prachtige collectie van het museum de Fundatie in Zwolle kunnen verrijken met onze schenking van het werk van Annabel Emson (The Dancer).

Het Stedelijk Museum Schiedam hebben we kunnen ondersteunen met schenking van het werk van Rik Smits, Martijn Schuppers (Whiteout), twee werken van Rob Bouwman en één aanvullend werk van Jan Maarten Voskuil.

Schenking aan Museum de Fundatie in Zwolle

Oktober 2014

Wij hebben de prachtige collectie van het museum de Fundatie in Zwolle kunnen verrijken met onze schenking van twee werken van Annemarie Busschers (“Rutger met waterpokken” en het imposante portret van Robert Knook) en de foto van Arie Kievit van Sanne.

Deze zijn nu te zien in het Kasteel het Nijenhuis in Heino.

Presentatie schilderij Rutger III in het Groninger Museum

Juni 2014

Het Groninger Museum heeft op 26 juni onze schenking van het schilderij Rutger III van Annemarie Busschers gepresenteerd en het hangt nu op een prachtig zichtbare plek direct naast de toegangstrap. Het is sinds een jaar of 15 dat het Groninger Museum weer een kunstwerk van een hedendaagse Groninger kunstenaar in de collectie heeft opgenomen. Het Dagblad van het Noorden  heeft hier vervolgens aandacht aan geschonken met een begeleidende foto.

Don’t Support the Greedy in het Museum Arnhem
April 2014

Het Museum Arnhem toont van 18 april tot 7 september de solo expositie “Don’t Support the Greedy” van Esiri Erheriene-Essi, met daarbij opgenomen de twee werken die wij van Esiri aan dit museum hebben geschonken ter gelegenheid van deze expositi

Malcollection in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland
Februari 2014

In het overzicht van Kunstweek is de MALcollection opgenomen in de top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland. Zie  http://www.kunstweek.nl/top100verzamelaars.asp

Expo MALcollection in het Drents Museum

Januari 2014

Klik hier voor een fotoserie van deze mooie en inspirerende bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van de expositie naar aanleiding van de expositie van 21 werken vanuit de eerdere schenking aan het Drents Museum. De expositie is te zien van 25-1-2014 t/m 11-5-2014.

20140124_151238  20140124_151323

 

Rob Bouwman genomineerd voor de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst 2013

Heel trots zijn we op Rob Bouwman met zijn nominatie en dat veel mensen kennis kunnen maken met zijn unieke schilderkunst tijdens de expositie in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Rob is al vanaf zijn afstuderen vertegenwoordigd in onze collectie. Hugo Tieleman is eveneens (weer) genomineerd, maar zijn werken maken pas recent deel uit van de MALcollection. Beide kunstenaars wensen wij veel succes met deze nominatie.

Presentatie van onze nieuw website
Oktober 2013
Vormgegeven met WordPress voor alle mogelijke apparatuur van nu zoals iPad en mobiele telefoon.
Het nieuwe is het directe overzicht van alle werken van de collectie per kunstcategorie.
Het concept met de prikkelende teksten is behouden en via een klik op de link komt de benodigde informatie van de kunstenaar etc. beschikbaar.

De site is gerealiseerd door Kruger-Webdesign.
Veel kijkplezier.

Grote dank zijn we verschuldigd aan Michiel Bouwman, Lisette de Voogd en Marcel Sturing bij het nadenken over de vormgeving van de nieuwe site.