Daan van Golden

Daan van Golden

Titel

Gesigneerde fotoprint nr. 34/50 (2014)

Afmetingen

Inclusief  dunne aluminimumlijst 27 x 37 cm

Kunstenaar

Daan van Golden  (1936-2017)

Techniek

Ultra-Chrome inkjet-print op fine art barietpapier en gemaakt naar het schilderij: Gele Reflectie, 1968-1974, olieverf op multiplex

Prijs

Niet te koop

 

Reflecties, schaduwen, patronen en silhouetten spelen een belangrijke rol in het werk van Van Golden. Van Golden koesterde deze beelden als geen ander en schilderde met uiterste precisie en groot geduld zijn ‘toevallige’ onderwerpen. In de solotentoonstelling die GEM, museum voor actuele kunst, Den Haag ,in 2014 aan Van Golden wijde, was het thema reflecties het uitgangpunt. Reflecties waarbij de toeschouwer zichzelf ziet; silhouetten waarin een andere voorstelling verborgen zit; de toevallige vormen van schaduwen en patronen die hem lief zijn. Bijvoorbeeld het patroon van de sjaal van een geliefde dat hij herhaaldelijk schilderde als een fetisj; in alles draait het om de reflectie, van onszelf, van een toevallige voorstelling, van een geliefde herinnering. 

Daan van Golden keek met ongewone opmerkzaamheid naar de wereld, waarbij hij door een stroom van associaties steeds nieuwe vormen en patronen ontdekte. Zijn open houding ten opzichte van het leven en objecten en zijn geconcentreerde, precieze werkwijze vormden de kern van zijn oeuvre. Hij stond open voor het onbekende en onverwachte, zocht naar het één en vond het andere. Hij fotografeerde en schilderde. Steeds keren abstract-decoratieve patronen gebaseerd op alledaagse voorwerpen terug in zijn werk. Door bestaande patronen als uitgangspunt te nemen vervaagde Van Golden de scheidslijn tussen leven en kunst. Met ongebreidelde verbeeldingskracht en fantasie van de kunstenaar komen vertederende mens-of dierfiguurtjes tevoorschijn uit vormen en tegenvormen, die vervolgens door hem worden uitvergroot. Toeval speelde een belangrijke rol; een motief dat zijn aandacht trok wordt naar voren gehaald. Van Golden vestigde zo de aandacht op de rol van de waarneming tijdens het werken.