NIEUWS

MALcollection ontvangt bezoekers via stichting Kunst in Zicht
Maart, 2018

De stichting Kunst in Zicht in Groningen organiseert uit liefde voor de kunst al vele jaren interessante programma’s met een mix van lezingen (sommigen gekoppeld aan lopende exposities in musea) en excursies  in binnen- en buitenland naar verrassende musea of particuliere collecties.  Dit jaar staat voor de eerste keer een bezoek aan onze collectie op het programma, samen met een bezoek aan de middeleeuwse Petrus en Pauluskerk in ons dorp Loppersum.

Boek over het gaan kopen en verzamelen van kunst, bijdrage van MALcollection
Februari, 2018

In ‘Ontroerend goed‘ beschrijven Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen op een zeer innemende en uitgebreide wijze alle do’s & don’ts die te pas komen bij de stappen op weg naar het kopen van kunst en het gaan verzamelen daarvan. Bij het hoofdstuk met tips van verzamelaars mocht de MALcollection ook een bijdrage leveren.  Nu maar hopen dat het boek verder bijdraagt aan het gaan verzamelen van kunst, dit als het het mooiste geschenk aan jezelf.

Ontroerend goed boek

MALcollection wederom in lijst van Stichting Kunstweek met 100 belangrijkste verzamelaars
Januari, 2018

Ook in 2018 is de MALcollection voor de vijfde keer opgenomen in de lijst van Stichting Kunstweek met de 100 belangrijkste levende kunstverzamelaars van Nederland.

MAL assisteert nieuw kunstplatform Artphy in Wessinghuizen
november, 2017

In het mooie rustiek landschappelijke Westerwolde is Artphy van start gegaan. Artphy is in wording, het is nog zeker niet af, en beoogt een ruimte voor levenskunst te worden, waar wonen, kunst, filosofie, natuur en als mens samenzijn samen komen. Voor eerst is er een een gloednieuwe ruimte met een vloeroppervlak van 1.000 m2 en een nokhoogte van 10 meter, in het kobaltblauw geïnspireerd op Yves Klein. Een kathedraal voor hedendaagse kunst. Wij vanuit het MAL assisteren Artphy bij de invulling van het kunstaanbod binnen en binnenkort ook in de buitenruimte van Artphy.

 

Lisa van Casand in See All This magazine
juni, 2017

Lisa is nu zo’n tweeënhalf jaar vertegenwoordigd in onze collectie, dan is het natuurlijk leuk om haar opnieuw tegen te komen! Bekijk onze werken hier, hier en hier.

De champagne wordt ontkurkt, een nieuwe lichting zwaait af. Wie moeten we in de gaten houden? Vijf docenten kiezen hun meest veelbelovende student. Deel 3: Lisa van Casand.

Lisa van Casand (1990) studeert af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, richting (documentaire)fotografie.

Wat heb je geleerd?
‘Ik weet nu wat me drijft om dingen te maken; mijn interesse in het grijze gebied tussen kennis en perceptie.’

En wat wil je zo snel mogelijk weer vergeten?
‘Ik ben een perfectionist. Het valt me niet mee dingen gewoon maar op me af te laten komen.’

Welk kunstwerk had jij graag gemaakt of bedacht?
Fauna van Joan Fontcuberta uit 1987: een fictief verhaal van een wetenschapper die nieuwe diersoorten onderzoekt. Het zet je aan het denken over de (on)betrouwbaarheid van visuele taal.’

Wie is je grote voorbeeld?
‘Anish Kapoor. Hij weet alle zintuigen te prikkelen.’

Maar eerst: eindelijk klaar! Wat ga je deze zomer doen?
‘Veel vrienden zien! En ik ben aan een nieuw project begonnen.’

Bron: seeallthis.com

 

Expositie “On the Spot” in Museum Belvedere in Heerenveen

17 juni t/m 17 september 2017 (met werk van Flora Reznik uit de MALcollection)

Flora Reznik

Klik hier voor meer infoDeze groepstentoonstelling kent geen bindend inhoudelijk thema, maar bestaat uit twaalf verschillende presentaties van groepen werk die zijn gemaakt op of naar aanleiding van een bepaalde streek, tijdelijke verblijfplaats of woonomgeving. Deelnemende kunstenaars zijn Jan Mankes, Rein Dool, Ton Broekhuis, Theo de Feyter, Sjoerd de Vries, Willem van Althuis, Ed Dukkers, Bruno van Dyck, Jelle Schotanus, Evert de Graaf, Johan Hansen, Hans Sas, Flora Reznik, Jan Vegter, Gosse Koopmans en Dick van Arkel. De plekken variëren van Syrië tot Den Haag (Flora) en van De Knipe tot Indonesië.

(klik hier voor de website van Museum Belvedere)

MAL in de krant Ommelander Courant
24 mei 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expositie “Nieuwe streken, schilderkunst in beweging” in Museum Hilversum van 18 maart t/m 17 april met  twee schilderijen van Jonathan Hurry
18 maart 2017

Binnen de expositie “Nieuwe Streken” is opgenomen de winnaar en genomineerden van de Kunst aan de Dijk prijs voor Jong Talent 2017. Vanuit de MALcollection zijn twee schilderijen van Jonathan Hurry daarvoor uitgeleend.

http://www.museumhilversum.nl/

MALcollection in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland 2017
1 februari 2017

De MALcollection is wederom opgenomen in de door Stichting Kunstweek samengestelde lijst van de 100 belangrijkste kunstverzamelingen van Nederland.  www.kunstweek.nl/top100verzamelaars2017.asp

Laura Hospes in bijlage Trouw Letter&geest
8 oktober 2016

Naar aanleiding van de presentatie van Laura Hospes‘ fotoboek UCP bij uitgeverij Lecturis schreef Trouw een mooi artikel hierover.

14563300_627965230706717_4902952671715859390_n

 

Schenking aan Museum Belvédère in Heerenveen
september 2016

In vervolg op onze eerdere schenkingen aan diverse musea in Nederland in de afgelopen 10 jaar hebben wij nu twee schilderijen van de Tilburgse kunstenaar René Korten aan Museum Belvédère in Heerenveen geschonken. Dit ter gelegenheid van de kleine solo expositie die René heeft in het museum. Zijn abstracte werken neigen ook wel naar een onderzoek naar de natuur en passen daarom heel goed binnen de collectie van het museum.

Mooie bijkomstigheid is dat René juist net een solo expositie heeft in kunstruimte P60 in Assen, zodat zijn werk gelijktijdig op twee plekken in het Noorden voor publiek te zien is.

Tom Callemin solo expositie in het FOMU, fotomuseum Antwerpen (24-6 tot 2-10-2016)

Voor het vijfde jaar op rij biedt FOMU ruimte aan jonge Belgische fotografie. Dit jaar presenteren ze het fotografisch universum van Tom Callemin (BE, °1991). Callemin bevraagt steeds de positie van de camera, als obstakel tussen de fotograaf en de werkelijkheid. Deze zoektocht vertaalt zich in beklijvende beelden, die meestal in een studio tot stand komen en maanden voorbereiding vergen. Zijn werk leest als een ode aan de traagheid. De tentoonstelling plaatst nauwgezet geconstrueerde zwart-witcomposities naast zijn doorlopend onderzoek omtrent het portret. Met zijn enigmatische en uitgepuurde beelden timmert Callemin aan een sterke eigen signatuur. Sinds 2015 heeft het MAL twee beelden van Tom in de collectie.

MAL geeft medewerking aan rondleiding op Amsterdam Art Fair op 27-5-2016

Op verzoek van Nienke van der Wal, organisator van Young Collectors Circle, deze bestaat uit 1000+ enthousiaste startende kunstverzamelaars en is een platform om deze steeds groeiende groep collectors de weg te laten vinden in de kunstwereld en te motiveren kunst te verzamelen, geven we graag medewerking aan een rondleiding op vrijdag 27 mei op de beursvloer van de  Amsterdam Art Fair.

Het onderdeel wordt getypeerd als ‘Collectors for Collectors’. De reden van de rondleiding is, dat we merken dat juist de verhalen van verzamelaars mensen enthousiasmeren en motiveren tot het doen van kunstaankopen: de young collectors kunnen zich herkennen in het beslisproces of de wijze waarop een verzameling is gestart.

Het ABC van de Collectie,  tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam

De expositie is te zien van 27 februari tot 22 mei 2016

In de afgelopen vijftien jaar heeft het Stedelijk Museum Schiedam ruim 3.000 kunstwerken aan de collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst toegevoegd door aankopen, schenkingen, langdurige bruiklenen en reconstructies. Een zeer omvangrijke uitbreiding is de schenking van meer dan 1.400 objecten uit de Altena Boswinkel Collectie.

Vanuit de MALcollection hebben wij 29 werken geschonken. Binnen de expositie zijn twee werken daarvan opgenomen, een tekening van Rik Smits en een schilderij van Martijn Schuppers.

Op de sluitingsdag zondag 22 mei heeft het publiek de gelegenheid om kennis te maken met Ger tijdens een interview op zaal door de nieuwe directeur van het museum mevrouw Deirdre Carasso, waarbij het ongetwijfeld zal gaan over het verzamelen en schenken van kunst aan een museum.

Opening Rob Bouwman in C&H art space
3 maart 2016

C&H invitation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opening Koen Taselaar in Boijmans Van Beuningen
3 maart 2016

koen taselaar opening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expositie Martijn Schuppers in Museum gegenstandsfreier Kunst Otterndorf (DE)
3 maart 2016

De expositie is te zien tussen 14.02.2016 – 03.04.2016.

splash_c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MALcollection in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland 2016
15  januari 2016

De MALcollection is wederom opgenomen in de door Stichting Kunstweek samengestelde lijst van de 100 belangrijkste kunstverzamelingen van Nederland.

www.kunstweek.nl/top100verzamelaars2016.asp

Bernardo Zanotta in Nieuw Vide in Haarlem van 16-01 t/m 08-03-2016

Bij dit project gaan acht kunstenaars op zoek naar Thomas Pynchon (NY, 1937), een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers die geassocieerd wordt met counter culture. In de boeken van Pynchon heerst de chaos, met honderden plots, subplots, personages en verhaallijnen. De houding van Pynchon is exemplarisch voor de counter culture: autonoom, kritisch, tegendraads en maatschappelijk geëngageerd.

Journalist Thijs Kleinpaste noemt Pynchon in een bespreking van het boek ‘The Age of the Crisis of Man” van auteur Mark Greif en stelt dat ‘de generatie met succesvolle schrijvers als Saul Bellow, Ralph Ellison en Thomas Pynchon zich als eerste bevrijdde van de prekerigheid, door tegenover ‘de abstracte mens’ van de filosofen, een mens van vlees en bloed te zetten, die te maken kreeg met (bijvoorbeeld) racisme en technologie’.

In de expositie ‘In search of Thomas Pynchon’ gaan kunstenaars, waaronder Bernardo Zanotta niet alleen op zoek naar Pynchon, maar ontdekken zij ook wie hij is door nieuw werk te maken, naar aanleiding van zijn concepten en verhaallijnen. Wat kan zijn ideeënwereld nog betekenen in het hedendaagse?

Beeld van Koen Taselaar met alle 26 letters van het alfabet vindt rust en ruimte
13 november 2015

Na een intensieve en langdurige rondreis langs diverse kunstpodia van Nederland in o.a. Brede (Moti), Amsterdam (Citroën Kunstgarage), Den Haag (Nest) en het laatst bij de Garage Rotterdam, heeft het grote stalen beeld van Koen Taselaar, bestaande uit meerdere achterelkaar geplaatste metalen strips, die in combinatie alle 26 letters van het alfabet bevatten, nu rust en ruimte gevonden in onze tuin in Loppersum.

Annemarie Busschers in solo expositie
31 oktober 2015

Wij vinden Annemarie Busschers al sinds 2004 een geweldig portret kunstenares en maakt zij deel uit van onze collectie. Wij konden haar toen op het spoor zetten van deelname aan de jaarlijkse BP Portrait Award  voor portretkunst binnen de National Portrait Gallery in Londen, waar zij tot drie maal aan toe werd geëxposeerd. In 2014 schonken wij  werken van haar aan het Groninger Museum en aan museum de Fundatie in Zwolle.  Anderen vinden haar werk irritant, zoals de  kunstcriticus Stephan Kuiper van de Volkskrant in zijn artikel naar aanleiding van de openingstentoonstelling van Museum More in 2015. Oordeel vooral zelf tijdens haar solo expositie met ongeveer 40 werken in museum de Fundatie, locatie Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe van 31-10-2015 t/m 17-1-2016.

Laura Hospes
27 Oktober 2015

Laura Hospes is een jong groot talent uit Groningen, 21 jaar, thans in de eindexamenklas van de Fotoacademie in Amsterdam, maar nu al bezig met een indrukwekkende start binnen de internationale fotografiewereld.

Laura Hospes compositie voor expo Parijs

Vanaf 27 oktober tot met 1 november 2015 zal zij haar eerste presentatie kunnen geven op de internationale fotobeurs in Parijs, La Quatrième Image, waar zij als één van de vier  jonge internationale fotografen tussen de 21-25 jaar een gratis booth aangeboden heeft gekregen. In samenwerking met haar galerie Kahmann in Amsterdam en het professioneel inlijstbedrijf Wilcovak in Hoogeveen participeren wij in deze eerste presentatie van haar 7 werken, die nu ook deel uitmaken van onze collectie.

Meer informatie over het leven en werk van Laura:

https://www.lensculture.com/articles/laura-hospes-ucp-umcg?utm_source=fb-social&utm_medium=social&utm_content=ART-402&utm_campaign=EA15-ART

http://www.boredpanda.com/i-portrayed-my-life-at-the-verge-of-death-after-a-suicide-attempt/

https://i-d.vice.com/nl/article/laura-hospes-documenteerde-haar-verblijf-op-een-psychiatrische-afdeling

http://www.lindanieuws.nl/snacks/laura-hospes-21-maakte-zelfportretten-in-psychiatrische-kliniek/

In de video hieronder is de hele serie te zien.

 

Sander van der Bij
Juli 2015

We zijn er trots op dat we Sander hebben kunnen ondersteunen bij zijn afstudeerproject aan de Foto Academie door de prints en inlijstingen met Diasec voor onze rekening te hebben genomen, zodat zijn eindpresentatie zo optimaal mogelijk kon zijn, dit ook met het oog op zijn verder toekomst en het zo nodig verder kunnen gebruiken van die prints bij exposities etc.  Helemaal top is het dat een werk van Sander, Land 1, te zien is tijdens de ZomerExpo in het Gemeente Museum Den Haag, met dit jaar het thema “Woest”. Een prachtige start als jonge net afgestudeerde fotograaf.

 

Annabel Emson in Museum de Fundatie
Mei 2015

Museum de Fundatie toont in het Nijenhuis in Heino het door ons geschonken werk van Annabel Emson.

foto (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanwinst portret van Annemarie Busschers
April 2015

Alles is ijdelheid. Maar desalnietemin zijn we blij met het portret van Ger dat Annemarie voor ons gemaakt heeft.

 

Opening expositie “Grey Wall Works” van Betty Simonides in het CBK Drenthe
Maart 2015

Op 5 maart 2015 om 16 uur zal Ger van Dam de expositie Grey Wall Works van Betty Simonides openen in de CBK Drenthe Gallery in het Warenhuis Venderveen in Asssen. Zie voor meer informatie  www.cbkdrenthe.nl

 

Aanwinst werk van Koen Taselaar
Februari 2015

Tijdens Art Rotterdam kochten we de grote tekening van Koen Taselaar “Extended Yingyang Tittitwister (multitilteld #8), die nu onderdeel uit maakt van zijn deelexpositie in het Stedelijk Museum Schiedam in het kader van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015.

Op 2 februari 2015 was Koen Taselaar te zien in een aflevering van Kunstuur. Klik op onderstaande afbeelding om de aflevering te bekijken.

Koen Taselaar Kunstuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malcollection voor tweede maal in top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland
Februari 2015

In het overzicht van Kunstweek is de MALcollection wederom opgenomen in de top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland.

 

Presentatie MALcollection tijdens Art Rotterdam 2015
Januari 2015

Op verzoek van het blad Kunstbeeld zullen wij tijdens Art Rotterdam 2015 op vrijdag 6 februari in de namiddag een presentatie verzorgen  over onze verzameling aan geïnteresseerde lezers van het blad en daarbij tevens ingaan op de vragen die dat oproept bij het thema “Kunstverzamelen, hoe doe je dat”. Aanmelding daarvoor verloopt via Kunstbeeld.

 

Schenking aan Museum de Fundatie in Zwolle en aan het Stedelijk Museum Schiedam
November 2014

Wij hebben de prachtige collectie van het museum de Fundatie in Zwolle kunnen verrijken met onze schenking van het werk van Annabel Emson (The Dancer). Het Stedelijk Museum Schiedam hebben we kunnen ondersteunen met schenking van het werk van Rik Smits, Martijn Schuppers (Whiteout), twee werken van Rob Bouwman en één aanvullend werk van Jan Maarten Voskuil.

 

Schenking aan Museum de Fundatie in Zwolle
Oktober 2014

Wij hebben de prachtige collectie van het museum de Fundatie in Zwolle kunnen verrijken met onze schenking van twee werken van Annemarie Busschers (“Rutger met waterpokken” en het imposante portret van Robert Knook) en de foto van Arie Kievit van Sanne.

Deze zijn nu te zien in het Kasteel het Nijenhuis in Heino.

 

Presentatie schilderij Rutger III in het Groninger Museum
Juni 2014

Het Groninger Museum heeft op 26 juni onze schenking van het schilderij Rutger III van Annemarie Busschers gepresenteerd en het hangt nu op een prachtig zichtbare plek direct naast de toegangstrap. Het is sinds een jaar of 15 dat het Groninger Museum weer een kunstwerk van een hedendaagse Groninger kunstenaar in de collectie heeft opgenomen. Het Dagblad van het Noorden  heeft hier vervolgens aandacht aan geschonken met een begeleidende foto.

 

Don’t Support the Greedy in het Museum Arnhem
April 2014

Het Museum Arnhem toont van 18 april tot 7 september de solo expositie “Don’t Support the Greedy” van Esiri Erheriene-Essi, met daarbij opgenomen de twee werken die wij van Esiri aan dit museum hebben geschonken ter gelegenheid van deze expositi

Februari 2014

In het overzicht van Kunstweek is de MALcollection opgenomen in de top 100 van levende kunstverzamelaars van Nederland. Zie  http://www.kunstweek.nl/top100verzamelaars.asp

 

Expo MALcollection in het Drents Museum
Januari 2014

Klik hier voor een fotoserie van deze mooie en inspirerende bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van de expositie naar aanleiding van de expositie van 21 werken vanuit de eerdere schenking aan het Drents Museum. De expositie is te zien van 25-1-2014 t/m 11-5-2014.

20140124_151238  20140124_151323