Vincent Uilenbroek

Vincent-Uilenbroek-01Titel

Exclusion (2015)

Afmetingen

37 x 52 cm, editie 8/15+2 AP

Kunstenaar

Vincent Uilenbroek (1980)

Techniek

Zeefdruk in 13 drukgangen Aquaset op Pure Dutch Natural papier

Prijs

Niet te koop

◄ Terug

“Deze zeefdruk van Vincent Uilenbroek laat op drie verschillende manieren zien wat de zeefdrukker altijd weg laat tijdens het proces.

Uilenbroek maskeert juist het te printen beeld met tape en laat de randen van de zeef, die normaliter altijd dichtgetaped worden om lekkage te voorkomen, open.

Tijdens het drukken van de randen maakt Uilenbroek een foto van het raam. Vervolgens wordt dit beeld in photoshop ontleed in 10 verschillende lagen en centraal in het midden weer gezeefdrukt compleet met aluminiumrand. Weer laat Uilenbroek een beeld zien die de toeschouwer eigenlijk nooit ziet.

De laatste laag is een irisdruk van zwart naar fluoriserend groen (de kleuren verwijzen naar het belichten van de lichtgevoelige emulsielaag) waarin met stukken tape delen weer open zijn gelaten. Dit zijn ook weer typische zeefdrukhandelingen. Ten eerste de irisdruk en ten tweede het corrigeren met tape van kleine stofjes die gaatjes achterlaten in de emulsielaag. Zeer treffend is dan ook de titel ‘Exclusion’ of in het Nederlands uitsluiting.”

Bron