Una S.

Titel

The yellow lilies will not bloom (2023)

Afmetingen

150 x 100 cm

Kunstenaar

Una S. (Letland, 2002)

Techniek

Olieverf op doek, 150 x 100 cm

Prijs

N.t.k.

Dit intrigerende werk maakte Una tijdens het eerste semester van het derde leerjaar aan de Academie Minerva Groningen en onderstreept haar grote talent. Enerzijds het portret van een jonge vrouw, gevangen in de groene spotlights, maar tegelijkertijd doet het herinneringen oproepen aan de duistere surrealistische schilderijen van Carel Willink en de dreigende donkere avondluchten met de bliksem. Opvallend is het contrast tussen donder en bliksem en de rustige gezichtsuitdrukking van de vrouw.

De titel verwijst naar de liefde van Una voor lelies en die liefde werd nog weer onderstreept door een bezoek aan de tuin van haar grootvader op bezoek in de zomervakantie. Bij tergkomst daarvan en de start van het derde lesjaar schilderde zij aanvankelijk die planten op de voorgrond van dit schilderij. Maar in tweede instantie vond zij dat geen bevredigende compositie en schilderde zij ze weer weg. De eerdere lelies kwamen daardoor nimmer tot bloei.

We zijn benieuwd naar de volgende stappen die Una gaat zetten binnen haar toekomstige ontwikkelingen binnen de schilderkunst.