Bernardo Zanotta

bernardo zanotta - worpswedeTitel

A Hole in the World (2016)

Afmetingen

3x 20 x 30 cm

Kunstenaar

Bernardo Zanotta (Brazilië, 1996)

Techniek

Zwart/wit foto,  Archival pigment print op Canson Infinity Platine Fibre Rag 310 grs.
Diasec high gloss finishing. (2 mm plexi + 3 mm dibond + alu ophang frame)

Prijs

Set van 1 grote en 3 kleinere foto’s: 1.300 euro

 

De foto is onderdeel van een nieuw werk van Bernardo: een verhalende tekst met vier documentatiefoto’s.

Een gat in de wereld vertelt het verhaal van een man die het onmogelijke durfde te ondernemen  in de smalle omtrek van zijn achtertuin. Er wordt verteld dat op een maandag ochtend, toen gewapend met een versleten schop, hij een locatie koos in zijn gazon, een cirkel trok en begon met het graven van een gat, gewoon om te zien waar het zou eindigen.

Hij dacht van Jules Verne en Subterranean fictie; Hij dacht van Hercules en zijn twaalf werken; de rots van Gibraltar en de grenzen van de bekende wereld. Het gat biedt  geen blik in het heelal, maar is een directe sprong in de afgrond. De leegte had een belangrijke rol als een meester van alle dingen of misschien niet-dingen, want het gat is aangeleerd door middel van lessen; In poëtica – zijn concrete vlees; In de economie – hoe compact groeien dichte.

Volgens Plato, was het verloren rijk van Atlantis gelegen voorbij de zuilen van Hercules. Renaissance traditie zegt dat de pijlers de waarschuwing droeg “Nec plus ultra” ( “niets meer dan”). Net als Daumal’s Mount Analoog, het gat kan alleen begrepen worden door het besef dat men meer waarneemt tijdens het doorkruisen dan dat men zou doen via het reizen een rechte lijn. Tot de essentie te vinden, moet hij het stijgende water diep verwachten en blijven graven in de richting van de bodem

Een parabel over een kunstenaars oneindige zoektocht naar kunst.

De uiteindelijke tekst zal samen met de foto’s gepubliceerd worden als een kunstenaarsboek.