Lisa van Casand

_DSC0822Titel

Case study 5: Elephant’s Ear (2014)

Afmetingen

25 x 30 cm

Kunstenaar

Lisa van Casand (1990)

Techniek

Geprint op Canson Infinty ‘Barytha photographique’ fine art papier.  Epson printer met originele Epson inkt. In zwart lijstje

Prijs

Per set van twee stuks 450 euro

 

Fluoriserende signalen. Stress detectie van planten.

De fotosynthetische effectiviteit van een gezonde plant kan een niveau bereiken tot 83%. Wanneer een plant onder stressvolle omstandigheden leeft, dan neemt de fotosynthetische kwaliteit af, soms zo veel dat er geen licht meer wordt geabsorbeerd. Stressvolle omstandigheden zoals droogte, chemische invloeden, pesticiden en onvoldoende groeistoffen vertragen de groei.

Bij deze studie wordt gemeten hoe de plant zich gedraagt onder potentieel beschadigende omstandigheden. De hoeveelheid stress kan gemeten worden via meting van de fluoriserende straling. Onder normale omstandigheden, wanneer de fotosynthetische werking hoog is, is de fluoriserende straling laag.  Echter, indien de plant gestrest is, dan is de fotosynthese laag en de fluoriserende straling hoog. De chlorofyl (het groene pigment) in de plant straalt fluorisentie wanneer dit wordt blootgesteld aan licht. Chorofyl absorbeert licht het sterkst in het blauwe gedeelte van het elektromagnetisch spectrum, gevolgd door het rode gedeelte. De mate waarin wordt gemeten en gevisualiseerd door optische filters in de lens van de camera. Zij maken de straling zichtbaar, in een donkere kamer met gebruik van helder blauw licht.

Kunst op het raakvlak van de wetenschap. De kunstenaar in de rol van plantenfolteraar.