Jean Ruiter

Jean-RuiterTitel

KAWESTYWTANS, uit de serie Urban Opera (1992)

Afmetingen

Inclusief zwart houten lijst 90 x 60 cm, Beeldformaat 66 x 33 cm, Foto papierformaat 74 x 52 cm

 

Kunstenaar

Jean Ruiter

Techniek

Foto, afgedrukt op Kodak glanspapier. Inclusief Portfolio ‘Urban Opera’ (een stedelijk drama in twaalf bedrijven), 1992:
50 pagina’s, formaat 60 x 46 cm
Beperkte oplage, Oplagenummer gestempeld/geschreven 1606.

Prijs

€ 450,-

 

 

 

“All roads lead to misery” is de pessimistische conclusie van Jean Ruiter over het leven in de wereldstad New York, waar hij veel verbleef voor zijn werk. De mensen die er leven zijn slechte acteurs in een onwerkelijke wereld. Hoe aardig had de samenleving er niet uit kunnen zien, als de natuur de stadsjungle, compleet met de auto die tot haar ondergang leidde, had overgenomen. Het paradijs ontstaat daar waar de mens niet voorkomt. Dat is natuurlijk geen typisch Newyorks beeld, die opvatting geldt voort elke wereldstad. Jean Ruiter is geen pur sang fotograaf, laat staan een documentair fotograaf, maar een commentator die met fotografische beelden een visie probeert weer te geven op zaken die hem bezig hielden.

Deze foto toont ons een kammen-fabrikant, wiens verleden rooskleuriger moet zijn geweest, tegen de achtergrond van gerechtsgebouw – Wall street, NY

Jean Ruiter (1942-2005) was in de jaren ’70 een gerenommeerd (reis)fotograaf voor o.m. Avenue. Vanaf eind jaren ’80 legde hij zich toe op autonoom werk waarin met name het Amerikaanse landschap centraal stond. Tot zijn bekendste werken behoren de series ‘Cathedrals in the Desert’ (1994) en ‘New American Landscapes’, waarin hij goedkope plastic voorwerpen een plek gaf in het landschap (2000).